Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole 24 grudnia 2023 r.

RED
Zgodnie z tradycją w Wigilię na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw.
Zgodnie z tradycją w Wigilię na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Grzegorz Dembiński
Zgodnie z tradycją w Wigilię Bożego Narodzenia na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 konkretnych potraw, chociaż różnią się między sobą w zależności od regionu. Chcesz w tym roku zaskoczyć swoich bliskich i zaserwować im wszystkie 12? Tutaj znajdziesz pełną listę 12 wigilijnych potraw.

Tradycja nakazuje, aby w Wigilię Bożego Narodzenia na świątecznym stole znalazło się 12 potraw. W dzisiejszych czasach w wielu domach to jednak coraz większa rzadkość - przygotowanie 12 dań to bowiem spore wyzwanie logistyczne dla każdej gospodyni. Poza tym w niewielu domach do wigilijnej kolacji zasiada aż tyle osób, aby były w stanie zjeść aż taką ilość jedzenia. Na dodatek zgodnie z tradycją każdy z zasiadających do stołu, powinien spróbować każdej z 12 potraw.

Lista 12 wigilijnych potraw

Jeśli jednak zamierzasz zaskoczyć swoich bliskich i rzeczywiście w Wigilię podać na stół wszystkie 12 potraw, to poniżej znajdziesz ich listę. Trzeba pamiętać, że wigilijne potrawy różnią się w zależności od regionu. W niektórych przypadkach potrawy są do siebie bardzo podobne, ale różnią się między sobą nazwą. Łączy je wszystkie jedna cecha - wszystkie są bezmięsne.

Sprawdź też: Piękne życzenia świąteczne na Boże Narodzenie. Wierszyki, SMS-y i obrazki. Wyślij je najbliższym i znajomym!

Chociaż Kościół kilka lat temu zniósł obowiązek przestrzegania postu w Wigilię, w zdecydowanej większości polskich domów tego dnia nie spożywa się mięsa, a na stole dominują przede wszystkim ryby.

W galerii znajdziesz 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole i przepisy:

Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na WigilięPotrawy wigilijne: Pomarańczowy karp - PRZEPISSkładniki:1 średni karp (1,2-1,5 kg), 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 1 duża cebula, sól i biały pieprz, cukier, 1 łyżka żelatyny, sok z 1 pomarańczy, sok z cytryny do smaku, 2 łyżki żurawin lub borówek Sposób przygotowania: Rybę skrobiemy i patroszymy. Dokładnie myjemy i osuszamy wewnątrz i na zewnątrz. Nacieramy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Kroimy rybę na dzwonka. Włoszczyznę oczyszczamy i myjemy. Gotujemy wywar. Po ugotowaniu wywaru, wyjmujemy jarzyny i przecedzamy. Wkładamy do wrzątku pokrojoną rybę i gotujemy na małym ogniu. Jak stanie się miękka – wyjmujemy. Do wywaru dodajemy żurawinę. Zagotowujemy całość. Następnie podgrzewamy sok z pomarańczy, i namoczoną żelatynę, przyprawiamy do smaku. Rybę zalewamy galaretą, ozdabiamy.

Oto 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świą...

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]

Miejskie Historie - Trzcianka:

od 16 lat

Obserwuj nas także na Google News

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski