- Okres jesienno-zimowy to dla mnie przede wszystkim konfitury, warzywa okopowe, orzechy, akcenty wędzarnicze, grzyby i oczywiście dynia. Wszystkie te smaki skomponowałem tak, że tworzą dania o mocnych, rozgrzewających akcentach – treściwe, komfortowe i idealne na jesienną pluchę. Co więcej, znacznie odróżnia się, od menu na wiosnę i lato, wygląd potraw na talerzu. Dekoracje z kiełków mikro ziół i warzyw oraz kwiatów zastąpiłem chipsami warzywnymi, które wyglądem i smakiem przywodzą na myśl jesienne liście czy zimowy krajobraz - opowiada Tomasz Olewski, Szef Kuchni Concordia Taste.
Pierożki w cieście imbirowym z orientalnym farszem z kaczki
Przepis na ciasto:
- 250g mąki krupczatki
- 3 żółtka
- 15ml oliwy
- 2g soli
- Woda ciepła do konsystencji
- 4g suszonego imbiru
Składniki mieszamy na jednolitą masę i wyrabiamy ok. 3minut
Przepis na farsz:
- Filet z kaczki 1szt
- Czosnek pół ząbka
- Imbir świeży 1,5cm
- Kolendra 5g
- Mięta 5g
- Bazylia 5g
- Sos sojowy 5ml
- Sos ostrygowy 5ml
- Chili 3mm
Surową kaczkę mielimy raz na grubym oczku z czosnkiem i imbirem, następnie dodajemy sos sojowy i ostrygowy posiekane zioła i chili i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie wałkujemy ciasto rozkładamy farsz i formujemy pierożki.
Sos do pierogów
- Białe wino 100ml
- Imbir świeży 2cm
- Czosnek 1 ząbek
- Sos ostrygowy 1 łyżeczka
- Fish sous 20ml
- Kolendra świeża 5g
- Kapusta pak choy 1szt
- Masło 30g
Czosnek przesmażamy na patelni z imbirem następnie zalewamy białym winem i redukujemy(odparowujemy) po odparowaniu wina dodajemy łyżkę sosu ostrygowego i sos rybny, wrzucamy pokrojoną kapustę pak choy i dodajemy masło gdy sos zrobi się gęsty dodajemy posiekaną kolendrę. Pierożki po ugotowaniu nakładamy na talerz i zalewamy sosem z kapustą pak choy.
Przepis na kozi ser w cieście filo z konfiturą cebulową i sosem malinowo tymiankowym
Młody kozi ser pokroić w plastry o grubości 1,2cm i owinąć w ciasto filo. Następnie przesmarować
masłem klarowanym. Zawinięty ser pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Konfitura z czerwonej cebuli:
Cebulę czerwoną koimy w piórka i przesmażamy na karmelu. Następnie zalewamy czerwonym winem z dodatkiem octu balsamicznego (tak aby przykryło cebulę) i doprawiamy małą ilością soli i cukru. Gotujemy na wolnym ogniu aż wino nie odparuje, a cebula nie zacznie się szklić i gęstnieć.
Sos malinowo tymiankowy:
Mrożone maliny wrzucamy na rozgrzany syrop klonowy i gotujemy do miękkości wraz ze świeżymi listkami tymianku. Rozgotowane maliny przecieramy przez sito aby usunąć tymianek i pestki.
Na talerzu wylewamy sos malinowy 1 łyżkę na nim układamy zapieczony ciepły ser kozi, a na serze małą łyżeczkę konfitury z cebuli całość dekorujemy wyselekcjonowanymi sałatami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?