Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi swoje unikatowe wyroby zaprezentują producenci produktów zarejestrowanych w systemie ochrony regionalnych produktów rolnych w UE. Będzie można posmakować m.in. miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich, wielkopolskiego sera smażonego, rogali świeto-marcińskich oraz staropolskich miodów pitnych.
Wielkopolska, oprócz regionalnych rarytasów, zaserwuje zwiedzającym pyszności z zagranicznych regionów partnerskich. Koreański region Chungcheongnam-do przyjedzie do Poznania z takimi produktami jak czerwony żeń-szeń, hangwa-ryż smażony, suszony imbir z cukrem czy chusa - lokalny alkohol z jabłek. Z kolei włoska Emilia - Romania będzie polecać wspaniałe wędliny, sery i oliwy.
Niemałe atrakcje szykuje też województwo mazowieckie. W programie pod hasłem „Mazowsze Pachnące Papryką” zaprezentowane zostaną najlepsze odmiany papryki i jej producentów. Będzie można też degustować smalec i masło z papryką oraz sosy z papryki. Nie zabraknie też miodów, soków naturalnych, pieczywa oraz wędlin. Stowarzyszenie „Wrzosowisko” poprowadzi również warsztaty kulinarne.
Warto również zawitać na stoisko województwa pomorskiego. Kuchnia Pomorska to kuchnia subregionów: Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Odzwierciedleniem specyfiki i bogactwa kulinarnego tego regionu są aż 174 produkty na liście lista produktów tradycyjnych MRiRW. I jeszcze rarytasy z województwa opolskiego: krupniok dolnośląski i wytwarzane tradycyjne lody.
Smaki Regionów - program:
Sobota, 24 września
- Pokazy kulinarne na stoiskach wystawców, godz. 9-17, pawilion 1
- Wręczenie Certyfikatów Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dla dziesięciu nowych producentów z Województwa Wielkopolskiego początek o godz. 12 pawilon 1, Scena Główna.
Niedziela, 25 września
- Występ Zespołu Pieśni i Tańca „Chludowianie”, o godz. 11.30, pawilon 1, Scena Główna
- Otwarcie Targów Smaki Regionów oraz wręczenie Medali Targów Smaki Regionów, godz. 12, pawilon 1, Scena Główna
- Rozstrzygniecie plebiscytu: Wielkopolskie Koło Gospodyń Wiejskich 2016 i Najaktywniejsza Wielkopolska Grupa Działania, godz. 13.30, pawilon 1, Scena Główna
- Wielki Finał Konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo” uroczystość wręczenia Pereł 2016, godz. 14, pawilon 11 (Iglica)
24-25 września
- godz. 9-17, pawilion 1, obowiązują zapisy
- Minipiekarnia dla dzieci
- Warsztaty owocowo-warzywne dla dzieci
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?