Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj Smaki Regionów. Od soboty na MTP

Anastazja Bezduszna
Poznaj Smaki Regionów. Od soboty na MTP
Poznaj Smaki Regionów. Od soboty na MTP fotobueno
W sobotę rozpoczynają się targi Smaki Regionów. To wyjątkowa uczta dla wielbicieli produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami oraz tych regionalnych. Impreza potrwa do wtorku, 27 września. Kiedy najlepiej się wybrać na MTP? Warto dobrze zaplanować sobie wycieczkę, by poznać jak najwięcej nowych smaków. A jest z czego wybierać. Tegoroczna ekspozycja zajmie aż dwa pawilony. Udział w niej weźmie ponad 200 wystawców z 16 województw. Jakimi przysmakami będą kusić?

Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi swoje unikatowe wyroby zaprezentują producenci produktów zarejestrowanych w systemie ochrony regionalnych produktów rolnych w UE. Będzie można posmakować m.in. miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich, wielkopolskiego sera smażonego, rogali świeto-marcińskich oraz staropolskich miodów pitnych.

Wielkopolska, oprócz regionalnych rarytasów, zaserwuje zwiedzającym pyszności z zagranicznych regionów partnerskich. Koreański region Chungcheongnam-do przyjedzie do Poznania z takimi produktami jak czerwony żeń-szeń, hangwa-ryż smażony, suszony imbir z cukrem czy chusa - lokalny alkohol z jabłek. Z kolei włoska Emilia - Romania będzie polecać wspaniałe wędliny, sery i oliwy.

Niemałe atrakcje szykuje też województwo mazowieckie. W programie pod hasłem „Mazowsze Pachnące Papryką” zaprezentowane zostaną najlepsze odmiany papryki i jej producentów. Będzie można też degustować smalec i masło z papryką oraz sosy z papryki. Nie zabraknie też miodów, soków naturalnych, pieczywa oraz wędlin. Stowarzyszenie „Wrzosowisko” poprowadzi również warsztaty kulinarne.

Warto również zawitać na stoisko województwa pomorskiego. Kuchnia Pomorska to kuchnia subregionów: Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Odzwierciedleniem specyfiki i bogactwa kulinarnego tego regionu są aż 174 produkty na liście lista produktów tradycyjnych MRiRW. I jeszcze rarytasy z województwa opolskiego: krupniok dolnośląski i wytwarzane tradycyjne lody. 

 

Smaki Regionów - program:

Sobota, 24 września

  • Pokazy kulinarne na stoiskach wystawców,  godz. 9-17, pawilion 1
  • Wręczenie Certyfikatów Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dla dziesięciu nowych producentów z Województwa Wielkopolskiego początek o godz. 12 pawilon 1, Scena Główna.

Niedziela, 25 września

  • Występ Zespołu Pieśni i Tańca „Chludowianie”,  o godz. 11.30, pawilon 1, Scena Główna
  • Otwarcie Targów Smaki Regionów oraz wręczenie Medali Targów Smaki Regionów,  godz. 12, pawilon 1, Scena Główna
  • Rozstrzygniecie plebiscytu: Wielkopolskie Koło Gospodyń Wiejskich 2016 i Najaktywniejsza Wielkopolska Grupa Działania, godz. 13.30,  pawilon 1, Scena Główna
  • Wielki Finał Konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo” uroczystość wręczenia Pereł 2016, godz. 14, pawilon 11 (Iglica)

24-25 września

  • godz. 9-17, pawilion 1, obowiązują zapisy
  • Minipiekarnia dla dzieci
  • Warsztaty owocowo-warzywne dla dzieci

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski