-Zarejestrowałem bambrzoka i przekazałem certyfikat staroście bo uważam, że potrawy regionalne są naszym dobrem wspólnym – mówił Witold Wróbel, członek Zarządu Polskiej Akademii Smaku. – Nie należy ich chować dla jednego producenta, tylko mądrze nimi dysponować.
Certyfikat oficjalnie przekazali Witold Wróbel i Jan Babczyszyn, prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Podczas ubiegłorocznego festiwalu panowie wręczyli staroście certyfikat wpisy na Listę Produktów Regionalnych „Rumpucia“. I jak zapowiadają na tym nie koniec.
Bambrzok to jednak z tradycyjnych potraw kuchni wielkopolskiej. Niestety, przez wiele lat zapomniana. Teraz dzięki takim działaniom i szefom kuchni, takim jak Roman Kosmalski z Restauracji Zagroda Bamberska powoli wraca do łask.
Jest to placek lub babka ziemniaczana przygotowywana na blasze. Można go jeść z dodatkami na słodko np. jak dawniej na podwieczorek z cukrem i musem jabłkowym, ale także na słono i ostro np. z boczkiem, kiełbasą, cebulą, czy kaszanką.
Przepis na bambrzoka
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 120 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
- 3-4 łyżki tłuszczu
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na plendze.
Przełożyć na sito żeby odciekły.
Następnie dodać mąkę, jajka, sodę, sól (chyba że ma być na słodko wtedy cukier) i dobrze wymieszać.
Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy i posmarować na wierzchu rozpuszczonym tłuszczem.
Piec w temperaturze 250 stopniach C na złoty kolor około 30 minut.
Podawać na ciepło.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?