Poznań: Finał jubileuszowego konkursu cukierni Expressowa

Monika Waligóra
Halina Pieczyńska, Tomira Matuszczak i Piotr Odważny - laureaci konkursu cukierni Expressowa.
Halina Pieczyńska, Tomira Matuszczak i Piotr Odważny - laureaci konkursu cukierni Expressowa.
Toster kuchenny zachwycił najbardziej laureatów konkursu organizowanego przez cukiernię i pracownię Expressowa na jej 50-lecie istnienia. Laureatami konkursu zorganizowanego przez Expressową i naszą redakcję są: Halina Pieczyńska, Tomira Matuszczak i Piotr Odważny.

Drugim upominkiem w konkursie był najsłynniejszy, a zarazem najstarszy wyrób cukierni - tort migdałowy. Nagrody wręczyła kierownik cukierni Alicja Stachowiak oraz Iwona Gorońska - prezes zarządu Gastronomicznej Spółdzielni Spożywców w Poznaniu wraz z członkiem zarządu Jadwigą Chróst. Podczas finału konkursu podano specjalnie przygotowane delicje złociste oraz roladę expressową.

Cukiernia Expressowa jest najstarszą istniejącą cukiernią w Poznaniu, jej pierwsze wyroby takie jak tort migdałowy można nadal kupić w cukierni. Wypieki oferowane przez pracownię słyną z wykwintnych wypieków produkowanych od 1962 roku. Na początku siedziba cukierni znajdowała się na ulicy św. Marcin, później została przeniesiona na Aleje Marcinkowskiego.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie