Projekt ma być klamrą, która zepnie odbywające się do tej pory coroczne wydarzenia oraz nowości. Dlatego też obok 11. edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, czy Zielonego Targu znajdziemy też propozycje do tej pory nie spotykane.
W organizację Poznań Food Days zaangażowała się między innymi Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna. Do współpracy zaprosiła ona poznańskie restauracje. Dzięki temu powstały dwie akcje: „W tytce i na patyku” oraz „Kulinarne duety”.
W ramach pierwszego restauracje przygotują dania w konwencji street food, czyli łatwe do zjedzenia i niedrogie. Drugi projekt to już wyzwanie dla szefów kuchni i ich pomocników. Przygotują oni menu degustacyjne własnego pomysłu. Dostępne będzie ono w restauracjach przez wszystkie dni Poznań Food Days, czyli do 15 sierpnia.
Na Stary Rynek tradycyjnie powinien przyciągnąć nas Jarmark Dobrego Smaku. Wybierana będzie m. in najlepsza kaczka, a organizatorzy chcą też zachęcać do próbowania kuchni z różnych zakątków Poznania.
Organizatorzy przygotowali coś także dla miłośników piwa. Zwiedzą oni Lech Browary Wielkopolski, a także nauczą się degustacji i dopasowywania piwa do potraw. Ten trunek, tak jak wino, ma swoich kiperów. W tym wypadku będzie nim Wojciech Brodziak.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?