reklama

Poznań: "Gęsina na imieninach" na 11 listopada. Po raz trzeci w konkursie kulinarnym wybiorą najlepsze dania z gęsi

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Zaktualizowano 
Konkurs kulinarny "Gęsina na imieninach" Pawel F. Matysiak
Która z restauracji serwuje najlepszą gęsinę? O tym każdy chętny może przekonać się już 29 października w hotelu Moderno. Tego dnia po raz trzeci już odbędzie się konkurs „Gęsina na imieninach”. Dwanaście ekip profesjonalnych kucharzy z całej Polski będzie serwować na talerzach przystawkę i danie główne na bazie właśnie mięsa gęsi. Oprócz śledzenia przebiegu całego konkursu będzie można wziąć udział w degustacjach oraz pokazach kulinarnych.

- Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Nasz konkurs ma promować regionalne i tradycyjne dziedzictwo. Wśród wielkopolskich smaków poczesne miejsce zajmuje gęsina – mówi Juliusz Podolski pomysłodawca i współorganizator konkursu z ramienia Poznańskiej Spiżarni Biesiadników. - Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Cieszymy się, że jest to już III Konkurs Kulinarny „Gęsina na imieninach” – dodaje.

Drugim smakołykiem bez którego nie obchodzi się w Poznaniu imienin św. Marcina to rogal świętomarciński, którego też nie zabraknie podczas wydarzenia. Dla gości odbędzie się pokaz robienia tradycyjnych rogali.

W tym czasie kucharze będą gotować dania konkursowe. Oprócz gęsi na talerzu nie może zabraknąć składników obowiązkowych. W tym roku są to: sok z żurawiny, boczek, jabłko, ser bursztyn, sos demi glace oraz masło. Każda drużyna musi wystartować w obu kategoriach. Zespoły dwuosobowe mają 80 minut na przygotowanie 2 dań i zaserwowanie każdego na 7 talerzach.

Czytaj też: Gęsina na trzy sposoby

Wyboru najlepszego dania dokona jury. W składzie będą między innymi: Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina; Wojciech Lewandowski organizator Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Przewodniczącym jury będzie kucharz Adam Chrząstowski. W gronie jurorów znajdą się ponadto szefowie kuchni: Maciej Kobylański, Iwona Niemczewska, Dominik Brodziak, Sergiusz Hieronimczak, Tomasz Różański oraz Jakub Pindych - dziennikarz kulinarny z PLOT, Jolanta Knichalska, blogerka kulinarna.

Co ciekawe, ocena odbywać się będzie w ciemno, to znaczy jurorzy oceniają dania nie wiedząc, która z restauracji je przygotowywała. Ten kto zdobędzie największą liczbę punktów od jurorów technicznych i degustacyjnych zdobędzie tytuł Króla Gęsiny. W zeszłym roku ten tytuł został przyznany zespołowi z restauracji Grodzka12 z Leszna. Pokonał on aż 19 restauracji.

Już po raz kolejny partnerem konkursu jest Drużyna Szpiku. - By zostać dawcą szpiku nie trzeba czekać na specjalna okazję. Takie akcję jaką będziemy organizować podczas konkursu "Gęsina na imieninach" mają na celu informowanie o tym jak zostać dawcą - mówi Dorota Raczkiewicz, prezes fundacji Drużyna Szpiku.

Czytaj też: Gęsina na imieniny św. Marcina i cztery rogale na kilogram

Wystawcy również wpisują się w wolontariat m.in. Pan Ostry będzie ostrzył noże kucharskie, ale także domowe, a całość zarobionych pieniędzy przekaże fundacji. Dwie masażystki z Relaksownia Adamczyk&Bill będą masować zbolałe mięśnie karku pobierając opłatę na cel charytatywny.

Organizatorami konkursu "Gęsina na imieninach" są Poznańska Spiżarnia Biesiadników, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Ogólnopolski Cech Wędliniarzy – Kucharzy – Rzemieślników, de'GUSTATOR PR, Stallas i Hotel Moderno. Partnerem jest Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu.

Imieniny Ulicy Święty Marcin 2018: Barwny korowód przeszedł ...

Sprawdź też:

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

A kiedy konkurs na danie z kaczki?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3