- Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Nasz konkurs ma promować regionalne i tradycyjne dziedzictwo. Wśród wielkopolskich smaków poczesne miejsce zajmuje gęsina – mówi Juliusz Podolski pomysłodawca i współorganizator konkursu z ramienia Poznańskiej Spiżarni Biesiadników. - Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Cieszymy się, że jest to już III Konkurs Kulinarny „Gęsina na imieninach” – dodaje.
Drugim smakołykiem bez którego nie obchodzi się w Poznaniu imienin św. Marcina to rogal świętomarciński, którego też nie zabraknie podczas wydarzenia. Dla gości odbędzie się pokaz robienia tradycyjnych rogali.
W tym czasie kucharze będą gotować dania konkursowe. Oprócz gęsi na talerzu nie może zabraknąć składników obowiązkowych. W tym roku są to: sok z żurawiny, boczek, jabłko, ser bursztyn, sos demi glace oraz masło. Każda drużyna musi wystartować w obu kategoriach. Zespoły dwuosobowe mają 80 minut na przygotowanie 2 dań i zaserwowanie każdego na 7 talerzach.
Czytaj też: Gęsina na trzy sposoby
Wyboru najlepszego dania dokona jury. W składzie będą między innymi: Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina; Wojciech Lewandowski organizator Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Przewodniczącym jury będzie kucharz Adam Chrząstowski. W gronie jurorów znajdą się ponadto szefowie kuchni: Maciej Kobylański, Iwona Niemczewska, Dominik Brodziak, Sergiusz Hieronimczak, Tomasz Różański oraz Jakub Pindych - dziennikarz kulinarny z PLOT, Jolanta Knichalska, blogerka kulinarna.
Co ciekawe, ocena odbywać się będzie w ciemno, to znaczy jurorzy oceniają dania nie wiedząc, która z restauracji je przygotowywała. Ten kto zdobędzie największą liczbę punktów od jurorów technicznych i degustacyjnych zdobędzie tytuł Króla Gęsiny. W zeszłym roku ten tytuł został przyznany zespołowi z restauracji Grodzka12 z Leszna. Pokonał on aż 19 restauracji.
Już po raz kolejny partnerem konkursu jest Drużyna Szpiku. - By zostać dawcą szpiku nie trzeba czekać na specjalna okazję. Takie akcję jaką będziemy organizować podczas konkursu "Gęsina na imieninach" mają na celu informowanie o tym jak zostać dawcą - mówi Dorota Raczkiewicz, prezes fundacji Drużyna Szpiku.
Czytaj też: Gęsina na imieniny św. Marcina i cztery rogale na kilogram
Wystawcy również wpisują się w wolontariat m.in. Pan Ostry będzie ostrzył noże kucharskie, ale także domowe, a całość zarobionych pieniędzy przekaże fundacji. Dwie masażystki z Relaksownia Adamczyk&Bill będą masować zbolałe mięśnie karku pobierając opłatę na cel charytatywny.
Organizatorami konkursu "Gęsina na imieninach" są Poznańska Spiżarnia Biesiadników, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Ogólnopolski Cech Wędliniarzy – Kucharzy – Rzemieślników, de'GUSTATOR PR, Stallas i Hotel Moderno. Partnerem jest Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu.
Sprawdź też:
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?