Poznań: Kuchnia Kresowa na Moście Jordana. Sobota pod znakiem przysmaków

ELKA
W sobotę na Moście Jordana na Śródce kolejna uczta dla poznaniaków. Tym razem w kresowym stylu. O godz. 11 rozpocznie się spotkanie miłośników dobrej kuchni.

Do godz. 18 restauracja Vine Bridge zaprezentuje ciasta obrzędowe i ich powstawanie, a także dania kuchni kresowej. Będzie także life cooking wykonaniu Zity Krajevskiej – świetnej wileńskiej kucharki.

Dla dzieci przygotowane zostaną mini-warsztaty wyrabiania ciastek okolicznościowych, a dla wszystkich stół zastawiony suto specjałami kuchni kresowej (korowaje, nowe latko, radośniki, inne: stuliściany, sękacze, mrowisko, pierekaczewnik, sodziaki, soczewiaki-kakory).

Swoją działalność zainauguruje inauguruje również Kuchnia odnaleziona. To kolejna inicjatywa Vine Bridge polegająca na gromadzeniu oryginalnych, domowych przepisów kulinarnych, kiedyś skrzętnie zapisywanych przez nasze babcie, matki, a potem gdzieś traconych; ich publikacji i ochronie przed zanikaniem.

Będzie można także zobaczyć wystawę korowajów zrobionych przez poznańskich artystów. Odbędą się również specjalne warsztaty kuchni kresowej, dla maksymalnie 10 osób w restauracji Vine Bridge

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie