Poznań: Lubimy tradycyjne pączki

Elżbieta Podolska
Jutro każdy Polak zje co najmniej dwa i pół pączka. Taka jest tradycja tłustego czwartku.

W sumie cukiernicy upieką ich aż 100 milionów sztuk z marmoladą, dżemem, dziką różą, ale także z bitą śmietaną, ajerkoniakiem, budyniem, likierem są nawet z serem, czekoladą, jabłkiem. Na wierzchu mogą mieć lukier, a na nim jeszcze kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej, albo po prostu obsypane cukrem pudrem.

Jemy bardzo dużo pączków, ale nie jesteśmy mistrzami w ich unowocześnianiu i udziwnianiu. Tutaj przodują Amerykanie. Ich doughnuts (pierścienie z dziurką w środku) i mniejsze, kuliste, czyli doughnut holes można kupić w kilkuset smakach, wielkościach i kolorach.

CZYTAJ TEŻ:
POZNANIACY JEDZĄ ROGALE MARCIŃSKIE. CO JEDZĄ INNI?
ROGALE MARCIŃSKIE TYLKO Z CERTYFIKATEM

My jesteśmy bardziej tradycyjni. W Warszawie kochają paczki od Bliklego, które koniecznie muszą być z nadzieniem z płatków róży.

W Wielkopolsce wolimy te z powidłami śliwkowymi, albo dżemem malinowymi wiśniowym, oczywiście najlepiej mocno oblane lukrem.

- W tym roku usmażymy ok. 60 tysięcy sztuk - mówi Zbigniew Piskorski, właściciel cukierni Natura. - Od kilku lat sprzedaż pączków spada. Jedynie w tłusty czwartek wypiekamy ich tak dużo. Powód? Ludzie kupują je wtedy w cukierniach, a nie w marketach. Powodzeniem cieszą się te z powidłami śliwkowymi, które sami przygotowujemy.
Co ciekawe coraz większe powodzenie na co dzień mają pączki trójkątne z jabłkami lub jagodami. Jednak tego jednego dnia w roku poszukujemy tradycyjnych okrąglutkich.

Pączkożercy dzielą się też na kolejne frakcje nie tylko smakowe, ale także kolorowe. Są tacy, którzy wolą je usmażone na ciemno-złoty kolor, inni natomiast na jasno-złoty.

Co ciekawe poznańskie pączki różnią się od warszawskich jeszcze pod jednym względem. W stolicy całe zanurza się w tłuszczu, aby równo się upiekły. W naszym regionie pączek musi mieć lekko odsłoniętą "talię", czyli wianuszek jaśniejszego ciasta wokół.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? e.podolska@glos.com

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3