ZOBACZ TEŻ: Warsztaty przed Nocą Restauracji
W tym roku motywem przewodnim imprezy są dania regionalne. W projekcie weźmie udział ponad 60 renomowanych restauracji z Poznania, Białegostoku oraz Gdańska, które na tę noc przygotowały specjalne menu oraz pokazy kulinarne szefów kuchni. Na uczestników Nocy czekają także liczne konkursy.
- Noc Restauracji to święto gastronomii budujące modę na jakościowe kulinaria w polskich miastach - mówi Hubert Gonera, dyrektor zarządzający landbrand, pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji. - Podczas imprezy mieszkańcy miast i turyści poznają najlepszych szefów kuchni przez pryzmat ich niezwykłych, przygotowanych wyłącznie na tą okazję kreacji. W każdym lokalu można obejrzeć pokaz kulinarny i przed wszystkim zamówić dania ze specjalnego nocnego menu.
Każda z restauracji będzie otwarta od godziny 19, do co najmniej 2 lub ostatniego gościa. Tej nocy zaserwują one dania ze specjalnego Nocnego Menu. Pojawiające się w nich pozycje będą także atrakcyjniejsze cenowo niż na co dzień. Przede wszystkim będą to popisowe potrawy, które w wielu miejscach czerpią z lokalnej tradycji. Motywem przewodnim Nocy Restauracji 2013 jest bowiem odczarowanie regionalnych składników kulinarnych.
W każdym lokalu odbędzie się pokaz kulinarny na żywo. Szefowie kuchni we wszystkich trzech miastach odwołają się do tego, co najlepsze w produktach dostępnych w danym regionie. Podczas live cooking szef kuchni wykona popisowe danie oraz opowie o swoich kulinarnych inspiracjach. Restauracje przegotowały także liczne atrakcje dla uczestników. Imprezie towarzyszą konkursy organizowane na stronie internetowej i profilu facebook, w których można wygrać ponad 100 wejściówek do restauracji.
-Podczas Nocy Restauracji 2012 nasz lokal odwiedzili zarówno stali goście, jak i nowe osoby. - Jakub Ignyś, szef kuchni restauracji Mosaica w poznańskim hotelu Andersia. - Dla mnie i całej załogi Mosaica ten wieczór był sporym wyzwaniem. Udało nam się obsłużyć kilkaset osób, z każdym budując fajną więź i co najważniejsze zaskoczyć naszymi kreacjami. Dzięki udziałowi w Nocy Restauracji mogliśmy podzielić się z poznaniakami naszą pasją do najwyższej jakości jedzenia i moim konikiem, jakim jest kuchnia molekularna.
Lepiej już dzisiaj przygotować się na nieprzespaną noc i wybrać się, by skosztować przysmaków przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni.
WIDZIAŁEŚ COŚ CIEKAWEGO? ZNASZ INTERESUJĄCĄ HISTORIĘ? MASZ ORYGINALNE ZDJĘCIA?
NAPISZ DO NAS NA ADRES [email protected]!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?