Szynki, wędzonki, kiełbasy i pasztety … Polska kuchnia jest prawdziwą skarbnicą tych mięsnych specjałów. Od wielu lat przed świętami wielkanocnymi odbywa się cykl wydarzeń "Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja".
CZYTAJ TEŻ: NA WIELKPOLSKI STÓŁ CERTYFIKOWANE WĘDLINY W piątek w godz. 10-13 na terenie MTP pawilon 10 odbędzie się prezentacja, degustacja i ocena wyrobów przez specjalistyczną komisję. Nad prawidłowym przebiegiem oceny czuwać będzie jak zawsze prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Wyniki tegorocznej oceny wyrobów wędliniarskich poznamy 23 marca 2012 podczas IV Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy w Poznaniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
" Ponad 227 tys. kg żywności, do której produkcji mogła być użyta sól przemysłowa, zostanie wycofanych z rynku - dowiedziała się PAP w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Żywność ze sklepów i hurtowni wróci do producentów z zakazem wprowadzania do obrotu.
- Producenci otrzymają decyzje administracyjne zakazujące wprowadzania do obrotu kwestionowanej żywności i obligujące ich do wycofania produktów według zasady ostrożności. Chociaż dotychczasowe badania samej soli wykazały, że nie ma żadnego zagrożenia dla zdrowia, to fakt, iż istnieje podejrzenie, że jest to żywność sfałszowana, zawierająca sól przemysłową, wystarcza do wydania takiej decyzji - powiedział rzecznik GIS Jan Bondar... "