Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Owoce i warzywa tanieją na rynkach

Elżbieta Podolska
Ceny warzyw i owoców na poznańskich ryneczkach spadają.
Ceny warzyw i owoców na poznańskich ryneczkach spadają.
Kupujący z wiadrami, wielkimi koszami - to teraz codzienny widok na poznańskich rynkach. Poznaniacy nadal robią przetwory na zimę. Najmniej kompotów, trochę dżemów, ale najwięcej zapraw z warzyw: pomidorów i ogórków. Powoli nadchodzi czas, kiedy ceny będą na rynkach najkorzystniejsze.

- Przyszedłem po 10 kilogramów wiśni, bo co roku robię nalewkę i cały czas kupuję na jednym straganie na Rynku Jeżyckim - mówi pan Wacław. - To nie jest tanie, ale za to jakie dobre.

Skończył się sezon na truskawki, kończy na czereśnie (od 14 do 18 złotych za kilogram), ale za to kuszą smakowite wiśnie (od 6 złotych za kilogram), śliwki (od 6 zł/kg), morele (od 8 zł/kg), brzoskwinie (od 10zł/kg). Maliny można kupić za 3 złote kubeczek.
Zaczynają się także pojawiać pierwsze tegoroczne jabłka z sadów. Najlepiej szukać na stoiskach rolników, gdzie są niepryskane i zrywane chwilę wcześniej. Kosztują ok. 3-4 złotych za kilogram. Za chwilę powinny pojawić się także papierówki.

- Od wielu lat robię kompoty dla całej rodziny - opowiada Maria Zawadzka. - Najlepsze są te mieszane, bardzo dobre są np. jabłka papierówki ze śliwkami. Przygotowuję tez sporo dżemów. Żadne kupne nie są tak dobre, jak te robione w domu. Ostatnio obliczałam, że średniej wielkości słoik kosztuje mnie w całości ok. 3-5 złotych w zależności od owoców i czy je dostałam z działki od koleżanki czy musiałam je kupić na rynku.

Pani Maria zdradza swój sekret na dobre ogórki kiszone. Zamiast ziela angielskiego dodaje pieprz grubo mielony. Jak twierdzi nie należy przy wsypywaniu oszczędzać, wtedy będą miały swoją moc.

Coraz tańsze są także warzywa. Polskie pomidory kosztują od 4 złotych za kilogram, tyle samo zapłacimy za małe ogórki do kiszenia. Pojawia się także malutka papryka (ok. 4-6 zł), którą się marynuje.

Na pomidory do suszenia (najlepsze są limy) trzeba jeszcze poczekać, tak jak na lubianą przez poznaniaków cebulkę dymkę, którą zaprawia się w occie.

Zaczynają pojawiać się też grzyby. Za kurki i podgrzybki trzeba zapłacić ok. 20 zł za pół kilograma.

To także najlepszy czas na zakup ziół do suszenia. Majeranek, cząber w pęczkach lub doniczkach. Mięta, tymianek, oregano teraz najlepiej jest ścinać i wieszać, by wyschły i najlepiej smakowały zimą. Doniczka z ziołami na rynku kosztuje ok. 6 zł. Natomiast pęczek od 3 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski