W piątek rano Jacek Polewski, właściciel piekarni "Czarny chleb", znajdującej się na poznańskich Jeżycach, zaczął przygotowania do wypieku 100 chlebów. Najpierw zmielił mąkę żytnią, następnie wymieszał ją z wodą, zakwasem, solą i olejem. Uformował bochenki i włożył do pieca. W sobotę poznański piekarz zamierza je rozdać mieszkańcom, by uczcić 100. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.
- Chcę w ten sposób pokazać, że można się odbić od napompowanego świętowania w stylu sarmackim - tłumaczy Jacek Polewski. - Lepiej zrobić coś konkretnego, nawiązując do organiczników, niż organizować kolejne festyny z fajerwerkami - dodaje.
Piekarz podczas rozdawania pieczywa będzie zbierał datki, które trafią do organizatorów akcji "Zupa na Głównym". Odbywa się ona w każdą sobotę o godz. 18 na przystanku PST "Dworzec Zachodni" w Poznaniu. Społecznicy gotują wielki gar zupy, szykują kanapki, pieką placki, częstują herbatą, kawą, kompotem i częstują nimi osoby ubogie oraz bezdomne.
- To ważne, by setną rocznicę odzyskania niepodległości pokazać solidarność - stwierdza Jacek Polewski. Dodaje też, że chce zebrać kwotę, która pozwoli na zakup około 300 obiadów.
Chleb, który piekarz będzie wręczał mieszkańcom, to tradycyjny, żytni wypiek. - Szukałem informacji na temat chlebów, które jedzono na początku XX wieku i powstania wielkopolskiego. Podstawowym pieczywem był wtedy czarny chleb żytni, dziś to się odwróciło, bowiem spożywamy te z pszenicy. Warto wracać do tego, co dobre i zdrowe - mówi.
Chleb będzie można otrzymać w sobotę od godz. 10 do godz. 14 w piekarni "Czarny chleb", znajdującej się przy ul. Dąbrowskiego 25a.
POLECAMY:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?