- Wśród warzyw największy popyt jest na szparagi, botwinkę i młodą kapustę. To właśnie te produkty, o tej porze roku najczęściej goszczą na wielkopolskich stołach - mówi Jadwiga Bułka, która od lat ma stragan na Rynku Jeżyckim. I podkreśla, że poznaniacy poszukują zdrowych, ekologicznych warzyw i owoców w rozsądnych cenach.
Większość produktów trafia na targowiska z Wielkopolskiej Giełdy Rolno-Ogrodniczej, jednak na Rynku Jeżyckim coraz częściej można spotkać rolników z podpoznańskich miejscowości, którzy oferują owoce i warzywa z własnej uprawy.
Długa zima wpłynęła na ceny warzyw z regionalnych upraw, które oscylują wokół 4 zł za kilogram - kalafior, botwinka i młoda kapusta. Natomiast za kilogram pomidorów trzeba zapłacić od 5 do 9 zł.
Sprzedawcy jednak uspokajają, że w ciągu kilku tygodni ceny krajowych produktów powinny spaść.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?