Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Potrawy świąteczne coraz częściej zamawiamy gotowe

Elżbieta Podolska
W hotelu Rzymskim na razie trwają jeszcze przygotowania do wigilii firmowych.
W hotelu Rzymskim na razie trwają jeszcze przygotowania do wigilii firmowych.
W tym roku nawet dzień przed Wigilią będziemy mogli jeszcze zamówić gotowe dania i ciasto na święta. Okazuje się, że mimo kryzysu, coraz więcej poznaniaków zainteresowanych jest zamówieniem gotowych potraw i to nie tylko pater z rybami i mięsem w galarecie, ale i zup.

Czytaj także:
Boże Narodzenie w tym roku będzie droższe
Coraz bliżej święta! Czas pomyśleć o choince

Potrawy są nieco droższe niż w ubiegłym roku, mniej restauracji je oferuje, ale za to jest obszerniejsze menu - od kurczaka z owocami, poprzez kaczki, gęsi, pasztety, dziczyznę, po suma i sandacza.

- Coraz bardziej zwracamy uwagę na jakość produktów i pochodzenie mięsa czy sera - mówi Halina Olszewska, właścicielka sieci Prosiaczek. - Mamy bardzo dużo zamówień na ręcznie lepione pierogi z kapustą i grzybami, mięsem czy makiem.

Za jakość trzeba zapłacić. Kilogram pierogów z Prosiaczka kosztuje ponad 20 złotych, natomiast za mrożone w sklepie spożywczym zapłacimy ok. 10 zł.

- Co roku mamy coraz więcej chętnych zamawiających cały catering na święta - mówi Karolina Wolko, szefowa Gospody Młyńskie Koło. - Uznaniem cieszą się mięsa, pierogi i oczywiście śledzie przygotowywane na kilka różnych sposobów. Staramy się, żeby potrawy były zrobione według tradycyjnych przepisów i smakowały, jak domowe. Obowiązują takie ceny, jak w menu - dodaje. W Gospodzie Młyńskie Koło można zamawiać potrawy nawet dzień przed Wigilią, bo kto złoży zamówienie do godziny 11, to odbierze je po południu.

Od lat restauracja Hotelu Rzymskiego pomaga paniom w organizacji świąt. Mistrz kuchni - Janusz Masztalerz przygotowuje kilkadziesiąt propozycji dla tradycjonalistów, jak i dla wybrednych. Wśród dań najdroższe są: boeuf strogonoff z polędwicy 135 zł (za kg) i cielęcina pieczona (140 zł za kg), czy łosoś marynowany (130 zł za kg). Zamówić można także karpia do smażenia, sos grzybowy, pasztet, mięsa i ryby w galarecie. Porcje są już za 9 zł (za 60 g).

- W tym roku jest bardzo duże zainteresowanie "Świętami na wynos" - mówi Maciej Księżopolski, kierownik restauracji De Rome w Hotelu Rzymskim. - Poznaniacy sięgają przede wszystkim po te potrawy, które są bardzo pracochłonne w przygotowaniu, czyli uszka, pierogi, karpia, pasztety (a mamy ich w menu siedem rodzajów) czy śledzie. Popularnością cieszą się także zupy. Cały czas też ludzie zamawiają rybę po grecku i w galarecie.

Zamówienia na słodycze przyjmuje już większość cukierni. Największym wzięciem cieszą się makowce - bowiem jest je najtrudniej przygotować w domu oraz torty.

Ile kosztują gotowe dania?
Nie wiadomo, co wybrać? Czy lepiej nocami lepić pierogi, czy jednak kupić gotowe dania, a mieć więcej czasu dla rodziny. Coraz więcej poznaniaków wybiera to drugie rozwiązanie.
Trzy osobowa rodzina będzie musiała wydać około 200 złotych tylko na podstawowe dania gotowe, które zwykle goszczą na naszych stołach: litr barszczu od 17-19 zł, pierogi z kapustą i grzybami - 23-27 zł/kg, kapusta z grzybami 17-20 zł/kg, pasztet od 30 do 39 zł/kg, karp przygotowany do smażenia - 62 zł/kg, do tego paszteciki 5 zł sztuka i śledź w śmietanie ok. 9 zł za 100 gr. W tańszym wariancie wydamy 191 złotych w droższym 209.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski