W tym roku wystawiać się będą producenci tradycyjnej lokalnej, ekologicznej, certyfikowanej żywności ze wszystkich 16 województw. Będzie można te wyroby też kupić i posmakować m.in.: znakomitych wędlin, serów, miodówek, przetworów z owoców i warzyw oraz wielu innych regionalnych specjałów. Największe stoisko będzie mieć Wielkopolska, gdzie swoją ofertę prezentować będzie 27 wystawców, członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.
Specjalne atrakcje przygotowano dla dzieci. W targowej hali powstanie mini piekarnia, gdzie będzie można dowiedzieć się wszystkiego o pieczeniu chleba i samemu spróbować go zrobić. Najmłodsi lepić będą bułki chałki i plecionki, a także dekorować chlebowe ciasto. Będzie też można nauczyć się robić biżuterię z makaronu.zaglądając do „galerii zapachów piekarskich“ zwiedzający będą mogli natomiast poczuć zapachy na co dzień wypełniające piekarnie i zobaczyć jak wygląda ziarno, ciasto czy kwas chlebowy.
Dorośli oprócz zakupów będą mogli dowiedzieć się wszystkiego na temat regionalnych produktów, posłuchać zespołów ludowych, ale też uczestniczyć we wręczeniu nagród i certyfikatów dla najlepszych producentów najlepszych wyrobów.
Uroczyste otwarcie targów nastąpi w niedzielę o godz. 11. W sobotę oraz niedzielę dla zwiedzających wstęp będzie wolny. Smaki Regionów będą towarzyszyć Targom Polagra Food, które rozpoczną się 23 września.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?