- Przy zakupie grzybów przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę, czy sprzedawca posiada atest wydany przez klasyfikatora grzybów i grzyboznawcę - mówi Barbara Strugała z oddziału higieny żywności i żywienia w poznańskim sanepidzie. - Taki atest powinien znajdować się obok sprzedawanego towaru i zawierać informacje na temat gatunku, miejsca i daty zbioru grzybów - dodaje.
CZYTAJ TEŻ:
W WIELKOPOLSCE NIE MA SKAŻONYCH WARZYW
Należy pamiętać o tym, żeby nie kupować grzybów już przetworzonych: marynowanych, bądź suszonych, jeżeli pochodzą od nieznanych nam grzybiarzy.
Na jeżyckich straganach kuszą aromatyczne, leśne jagody (od 4-5 złotych za 25 dkg). Powinny zagościć w naszym letnim jadłospisie, ponieważ są znane ze swoich właściwości zdrowotnych.
Trwa najlepszy czas dla miłośników bobu, który koniecznie trzeba kupować luzem, a nie rozważony w sparowanych woreczkach. Kilogram kosztuje 8 zł.
Niestety, znacznie gorzej mają miłośnicy szparagów. Sezon się już skończył. Jak twierdzą smakosze, obecnie nawet jak się pojawiają na rynkach, są mniej smaczne. Znajdziemy jednak mnóstwo innych warzyw - młodych i świeżych: kapustę, kalafiory, szpinak, szczaw, marchewkę, paprykę czy brokuły.
Gospodynie, zgodnie z tradycją, w wielkich słojach kiszą ogórki małosolne (ok. 4 zł za kg). Są też polskie młode ziemniaki w cenie ok. 4 zł. Ze straganów znikają truskawki, które teraz kosztują 12 zł za kg. Za to można kupić pierwsze porzeczki, agrest i morele (od 8 do 14 zł za kg).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?