Pracownicy poznańskiej PSSE sprawdzają przede wszystkim ciastkarnie, zakłady cateringowe, wytwórnie pierogów i innych artykułów garmażeryjnych, bazary, jarmarki świąteczne, sklepy, magazyny oraz punkty sprzedaży obwoźnej ze szczególnym uwzględnieniem sprzedaży ryb.
- Co roku kontrole sanitarne obejmują jakość produktów takich jak owoce, warzywa i bakalie, terminy przydatności do spożycia i pochodzenia artykułów z zagranicy a także przestrzeganie właściwych warunków przechowywania i magazynowania - tłumaczy Cyryla Staszewska, rzeczniczka PSSE. - Podczas kontroli sprzedaży ryb sprawdzane są warunki sanitarno-higieniczne stoisk, urządzeń i sprzętu, dokumentacja dostaw oraz czy zachowane są procedury dotyczące humanitarnego uśmiercania ryb.
Inspektorzy przeprowadzili w Poznaniu 66 kontroli. W jednym przypadku wstrzymali działalność zakładu prowadzącego handel obwoźny za niehigieniczne warunki sprzedaży ryb. Nałożono 9 mandatów karnych, między innymi za brak czystości i porządku, brak higieny sprzedaży nieopakowanych środków spożywczych w szczególności ryb wędzonych, bakalii, oraz brak segregacji żywności przy sprzedaży a także podczas jej magazynowania i sprzedaż przeterminowanych artykułów spożywczych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?