Poznań: Sezon na szparagi uroczyście otwarty [ZDJĘCIA]

Anastazja Bezduszna
W tym roku wyjątkowo wcześniej, na początku kwietnia, w Wielkopolsce rozpoczęły się pierwsze zbiory szparagów.

Kolejny już rok w Hotelu Rzymskim w Poznaniu odbywa się ogólnopolskie uroczyste otwarcie sezonu szparagowego pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga oraz Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Dość wysoka temperatura w marcu sprzyjała temu, że od początku kwietnia u lokalnych dostawców i na ryneczkach można było kupić szparagi z polskich upraw. Natomiast te eksportowane z Włoch czy innych ciepłych krajów znalazły się już w supermarketach.

- Szacuje się, że w Polsce produkuje się około 6 tysięcy ton szparagów rocznie i ta ilość ciągle wzrasta, zwłaszcza że zainteresowanie tym warzywem w kraju rośnie jeszcze szybciej - mówi prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - Co ciekawe, z racji łatwości przygotowania, spożywa się u nas więcej zielonych szparagów - dodaje profesor.

I chociaż nawet jeszcze dziś pęczek szparagów kosztuje około 10 złotych, ludzie chętnie kupują je, by przyrządzić pyszny obiad czy kolację.

Szef kuchni restauracji Rzymianka przy Hotelu Rzymskim, Ireneusz Ptak, w tym roku podczas uroczystego otwarcia sezonu szparagowego zaserwował to wyjątkowe warzywo na 27 sposobów.

- Szparagi są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Można je podawać na słono, słodko, kwaśno wykorzystując przy tym różne techniki przyrządzania - pieczenie, gotowanie, kiszenie czy marynowanie. Przy najbardziej popularnym, czyli gotowaniu, warto pamiętać by po wyjęciu ze wrzątku zahartować je zimną wodą, by przerwać wewnętrzny proces gotowania produktu. To spowoduję, że szparagi będą chrupiące i jędrne - mówi kucharz.

Sprawdź przepisy od szefa kuchni restauracji Rzymianka Ireneusza Ptaka

Podczas otwarcia sezonu też zostały wręczone Srebrne Szparagi. W tym roku za wsparcie Związku i promocję szparaga z rąk prezesa Marians Jakobsze dostał je Zenon Michaś, obecnie prezes zarządu SZGPR Lazur.

ZOBACZ TEŻ:
Szparagowe propozycje Anny Starmach

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3