18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Sezon szparagowy oficjalnie otwarty! [ZOBACZ CUDA ZE SZPARAGÓW]

Elżbieta Podolska
Szefowie kuchni Hotelu Rzymskiego przygotowali m.in. sushi ze szparagami, dorszem i łososiem, szparagi kiszone w czosnku i koprze, szparagi w sosie teriyaki, szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie, a nawet deser, czyli sałatkę ze szparagów, melona i winogron z dodatkiem truskawek i syropu klonowego
Szefowie kuchni Hotelu Rzymskiego przygotowali m.in. sushi ze szparagami, dorszem i łososiem, szparagi kiszone w czosnku i koprze, szparagi w sosie teriyaki, szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie, a nawet deser, czyli sałatkę ze szparagów, melona i winogron z dodatkiem truskawek i syropu klonowego Waldemar Wylegalski
W poniedziałek w Hotelu Rzymskim pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga zainaugurowano uroczyście otwarcie ogólnopolskiego sezonu szparagowego.

Goście mogli nie tylko sporo dowiedzieć się o najbardziej medialnym warzywie w Polsce. Tylko sezon na szparaga jest tak zaznaczany i uroczyście uruchamiany.

TU ZNAJDZIESZ PRZEPISY KULINARNE:
NIE TYLKO NA SZPARAGI CZYLI KULINARIUM

Tym razem szefowie kuchni Hotelu rzymskiego przygotowali też nie lada gratkę dla smakoszy. Można skosztować tam m.in. sushi ze szparagami, dorszem, łososiem i nie tylko, szparagi kiszone w czosnku i koprze, szparagi w sosie teriyaki, szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie, a nawet deser, czyli sałatkę ze szparagów, melona, winogron z dodatkiem truskawek, syropu klonowego i redukcji balsamicznej.

-Tegoroczny sezon się opóźnił - mówi prof. Mikołaj Knaflewski, jeden z największych znawców szparagów na świecie. - Ale są bardzo dobrej jakości i smaczne.
Produkcja w Polsce coraz mocniej się rozwija. Obecnie zbieranych jest już prawie 5 tysięcy ton szparagów.

-Polacy najbardziej lubią te grube - mówi prof. Knaflewski. - Ale Unia Europejska dopuszcza już do sprzedaży takie o grubości 3 mm. Na świecie dominuje szparag świeży, a jeszcze kilka lat temu jadaliśmy przede wszystkim konserwowanego. Co ciekawe coraz więcej sięgamy też po szparagi zielone.

Największym producentem szparagów na świecie są Chiny. Robi się tam z nich herbatę, ocet, wino, proszki, tabletki, syropy, soki i wiele innych produktów.

-Co ciekawe jeszcze 15 lat temu sprowadzono do Chin aż 99 procent sprzedawanych tam szparagów, teraz jest to już tylko zaledwie 30 procent - dodaje prof. Mikołaj Knaflewski.

Szparagi warto jeść nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale także działanie prozdrowotne.

-Leczą depresję, pobudzają, działają jak afrodyzjak, mają działanie przeciwrakowe - twierdzi prof. Knaflewski. - Ich właściwości zdrowotne są ogromne. Jak się okazuje według ostatnich badań przeprowadzonych w Chinach ich jedzenie zapobiega także kacowi.

Wobec tego jedzmy szparagi, bo sezon trwa jedynie do 24 czerwca.


GŁOS WIELKOPOLSKI POLECA:


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski