Na plac Wolności zostanie on przywieziony w częściach dwoma samochodami. Sześć osób będzie go przenosić i składać. Wypiek w kształcie mapy Poznania będzie wagą (89 kilogramów) nawiązywał do wyborów z 1989 r.
– Zaplanowaliśmy malinowo-kokosowy smak, dzięki temu tort w przekroju będzie biało-czerwony – tłumaczy Jurij Gorobczyszyn, szef Cukierni Cappuccina, który nauki pobierał u światowej sławy cukierników – Teda Chaixa, Antonia Bachoura, czy Alezandrea Bordeaux.
W sobotę o godz. 16 tort zostanie podzielony i rozdany poznaniakom obecnym na placu Wolności.
Tort powstanie w ramach projektu „Menu Wolności”, autorstwa Katarzyny Bosackiej, w którą włączyło się 30 miast, w tym m.in. Piła, Chodzież czy Ostrów Wlkp. Każde z nich przygotuje inną potrawę.
Czytaj też: Słodkie rozpoczęcie rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku
To nie koniec kulinarnych wspomnień z 1989 r. O tym, co serwowano przy Okrągłym Stole będą rozmawiać w Teatrze Polskim Katarzyna Bosacka i Maciej Nowak, dyrektor artystyczny Teatru Polskiego. Dyskusja poprzedzi projekcję filmu Piotra Bikonta i Leszka Dziumowicza „Opowieści Okrągłego Stołu” (godz. 18.30). Liczba zaproszeń na seans jest ograniczona, są dostępne w kasach teatru i Centrum Inicjatyw Rodzinnych.
Natomiast o godz. 19.30 w restauracji Cucina odbędzie się biletowana degustacyjna Kolacja Wolności.
Zobacz też:
Poznań: Lody naturalne w stolicy Wielkopolski. Oto rekomenda...
Sprawdź też:
Paweł Szrot ostro o "Zielonej Granicy"."To porównanie jest uprawnione"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?