Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Tradycyjne wędliny pod lupą [ZDJĘCIA]

Elżbieta Podolska
Certyfikacja wędlin
Certyfikacja wędlin Waldemar Wylegalski
Dotykali, oglądali, sprawdzali ile wody i tłuszczu, ale też i smakowali wszystko po to, by stwierdzić, czy wędlina jest tworzona według tradycyjnej receptury bez użycia chemii. W hali na MTP 20 wielkopolskich producentów wędlin poddało swoje wyroby ocenie specjalistów, ale też i konsumentów.

Szynki, polędwice, polska, ale też biała zostały dokładnie sprawdzone, po aby certyfikaty wydawane przez jury były jak najbardziej zasłużone., Sprowadzono nawet specjalne urządzenie badawcze, które jak w laboratorium badało próbki wędlin pod względem zawartości wody, tłuszczów, biała, ale też i innych substancji.

Praca takiego jurora nie jest łatwa. 6 gatunków wędlin: szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa biała parzona wielkopolska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona i polędwica wędzona i to w 20 odsłonach. Wśród konsumenckiego jury nie wszyscy wytrzymywali taka ilość próbek.

Polecamy: Wybomania 2013: Wędkarstwo to kosztuje [ZDJĘCIA]

- To meczące zajęcie - śmiał się zastępca prezydenta Poznania, Tomasz Kayser. - Wędliny są różne, ale to zależy od gustu osoby próbującej. Mnie bardziej odpowiadają te z wyraźniejszym smakiem, a innym łagodniejsze.

Pomiędzy próbkami można było popić wodą, by zneutralizować smak. Jak co roku od 8 lat certyfikacja wypadała w piątek. Z tej okazji specjalnie dla grona oceniających osób kapelan rzemieślników ksiądz Tadeusz Magas załatwia dyspensę. Nikt nie wie, czyj wyrób sprawdza. Znacznie gorzej ma kilkanaście osób z jury specjalistów pod wodzą prof. Włodzimierza Dolaty. Oni nie mogą ominąć żądnej próbki. Każdą z nich muszą dokładnie prześwietlić, odgryźć, posmakować i przełknąć.

- Jestem przyzwyczajona do takiej pracy - mówi Celina Nierodkiewicz, z rady krajowej Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej. - Dzień wcześniej jem tylko warzywa i owoce. Nie jem mięsa, po to aby z chęcią zasiąść do oceny.

Z roku na rok poziom wędlin poddany certyfikacji jest coraz wyższy.

- Chodzi nam przede wszystkim o promocję dobrych wędlin, produkowanych przez małych producentów - mówi Jacek Marcinkowski, organizator certyfikacji i Ogólnopolskiego Konkursu Wielkanocnego. - W ten sposób doradzamy też klientom, gdzie mogą kupić naprawdę dobre produkty.

Lista producentów, którzy w tym roku otrzymają certyfikaty będzie znana 15 marca.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski