Wszystkie wyroby sprzedawane na targowisku pochodzą od małych lokalnych wytwórców. Żaden z nich nie produkuje na przemysłową skalę, a wszystkie produkty są ekologiczne. Na każde spotkanie Tygla przychodzi coraz więcej ludzi poszukujących innych smaków. To nie tylko młode osoby, ale także starsze, które chcą sobie przypomnieć wyroby z czasów ich dzieciństwa, kiedy nie było jeszcze konserwantów i ulepszaczy.
Tym razem zapowiedzieli swoją wizytę m.in.: Marek Grądzki ze swoimi serami i zaprawami opartymi na XIX wiecznych przepisach, Gryszczeniówka – przetwory z warzyw i owoców, Sery Łomnickie – kozie dojrzewające sery, Pasieka Pod Modrzewiem (miód, pyłek), Piekarnia Baranowskich (chleby tradycyjne i piekarskie eksperymenty np. chleb z pomidorami czy chleb kawowy), Rolmięs z Łabiszyna (ekologiczne wędliny), tłoczone soki jabłkowe – czyste i z dodatkami innych owoców).
Będą także: oleje zimnotłoczone (lniany, dyniowy, rydzowy i in.) od Semco, eko-warzywa a także jaja od zielononóżek z Chudobczyc. Pojawiają się także przetwory i słodycze chorwackie. Po raz pierwszy kupić będzie można Kolekcję Smaków z pastą, pasztetem, konfiturą stworzonymi w stu procentach z naturalnych i ekologicznych produktów.
Kto będzie miał ochotę spróbuje wegańskich ciast. Wśród nich będzie m.in. buraczane przygotowane przez Maię Skorupską. Łasuchy będą miały także okazję skosztować cukierków i lizaków z Poznańskiej Manufaktury Zdrowych Cukierków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?