Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Wędliny na MTP [ZDJĘCIA, FILM]

Elżbieta Podolska
Na MTP wybrani zostaną producenci najlepszych wędlin
Na MTP wybrani zostaną producenci najlepszych wędlin Paweł Miecznik
W piątek poznańskie targi pachniały szynkami, wędzonkami, kiełbasami i pasztetami. W pawilonie 10 odbywał się ogólnopolski konkurs mający wyłonić producentów najlepszych wędlin. To jedno z całego cyklu wydarzeń "Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja".

- W tym roku zdecydowaliśmy się zorganizować konkurs ogólnopolski - opowiada Jacek Marcinkowski, prezes honorowy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. - Okazało się, że wszyscy marszałkowie województw bardzo chętnie przyłączyli się do tej inicjatywy. I dlatego w ten jeden dzień Poznań stał się stolica rzeźników i wędliniarzy.


CZYTAJ TEŻ:

NA WIELKOPOLSKI STÓŁ POSTAW CERTYFIKOWANE WĘDLINY

Kapituła złożona ze specjalistów praktyków, naukowców i smakoszy pracowała ciężko przez cały dzień. Nikt nie wiedział skład pochodzi dany wyrób. Wszystkie dane były zakodowane, tak by ocena była jak najbardziej obiektywna. Liczył się nie tylko zapach, wygląd, ale też smak, kolor, konsystencja, po prostu każdy szczegół. Jurorzy próbowali po kawałeczki, niektórzy jak kiperzy rozgrywali jedynie, wąchali, rozduszali, sprawdzając, czy wszystko jest tak, jak być powinno.

- Poziom tegorocznego konkursu jest wyższy niż podczas ocen w poprzednich latach - twierdzi prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - Daliśmy znacznie mniej punktów ujemnych.

W tym roku producentom wędlin szczególnie zależało na jakości wyrobów tak, by udowodnić, że ich wyroby są znakomite, a afera z solą ich nie dotyczy.

- Producent, który nie pokazuje siebie i nie pozwala się ocenić komisyjnie, to nie ma chyba odwagi, by bronić jakości swoich wyrobów. Dobry produkt zawsze się obroni - mówi Celina Nierodkiewicz ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. - Jako producenci nic nie wiedzieliśmy o tej soli zanieczyszczonej. Dla nas ważny jest certyfikat, który firma handlująca sola musi posiadać. Nie mamy obowiązku jej badania. Badaniami tylko wędlinę na zawartość chlorku sodu, tłuszczy, wody itp.
Wyniki tegorocznej oceny wyrobów wędliniarskich poznamy 23 marca 2012 podczas IV Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy w Poznaniu.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski