Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Zbliżenie na jedzenie, czyli festiwal dla smakoszy

Elżbieta Podolska
Elżbieta Podolska
W środę rozpoczyna się w Poznaniu trzydniowy festiwal "Zbliżenie na jedzenie". To impreza specjalnie dla tych, którzy lubią produkty tradycyjne, lokalne, naturalne i kochają dobrze jeść. Będzie można nie tylko zrobić zakupy podczas Tygla w REforma Studio (obok Okrąglaka), ale także wziąć udział w warsztatach zarówno dla małych i dużych smakoszy, ale też wspomóc Fundację "Szkoła na widelcu".

ZOBACZ TEŻ: Poszukujemy najlepszego wielkopolskiego tatara. Plebiscyt

Wśród wielu atrakcji w programie festiwalu znajdzie się m.in. wiele ciekawych zajęć warsztatowych. Na szczególną uwagę zasługują te, prowadzone przez gościa specjalnego wydarzenia – znanego kucharza, autora książek kulinarnych i programów telewizyjnych, Grzegorza Łapanowskiego.

Jego „Szkoła na Widelcu“, partner honorowy „Zbliżenia na Jedzenie“, to fundacja, która skupia swoją działalność między innymi na poprawie jakości żywienia dzieci w szkołach oraz zwiększaniu świadomości na temat żywienia wśród rodziców. Grzegorz Łapanowski poprowadzi 2 półtoragodzinne warsztaty dla dzieci, które udowodnią, że gotowanie to doskonała forma edukacji przez zabawę, sposób na poznanie przez dzieciaki nowych, ciekawych smaków oraz przekonanie niedowiarków, że zdrowe jedzenie może być pyszne.

Organizatorzy przewidzieli również aukcję fotografii wielkopolskich blogerów kulinarnych, które pojawią się na wernisażu (otwarcie wystawy – w środę). Całkowity dochód z ich sprzedaży przekazany zostanie na realizację celów statutowych Fundacji Szkoła na Widelcu. Każdy może wesprzeć Fundację, nabywając jednocześnie bardzo apetyczne mini-dzieła sztuki podczas licytacji w czwartek o godz. 20. Dla wszystkich gości aukcji przewidziany jest intrygujący poczęstunek, łączący nowoczesne techniki kulinarne z tradycyjnymi, lokalnymi polskimi produktami.

W programie warsztatów dla dzieci (tym razem – wraz z rodzicami) znajdą się również zajęcia rodzinne pt. „Bliżej jedzenia, bliżej stołu. Bo jedzenie to wielka, wspólna przygoda, promujące radosne, wspólne gotowanie, angażujące wszystkie zmysły (łącznie z dotykiem!), budzące ciekawość. Poprowadzi je Krystyna Roszak, członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, prywatnie psycholog, pasjonatka kuchni arabskiej, buraków i autostopu.

A dla fanów food designu oraz eksperymentów w kuchni, w piątek odbędzie się spotkanie z kuchnią molekularną – niezwykła wyprawa do świata form, barw i smaków. Warsztat poprowadzi Maciej Józwicki, szef kuchni w REforma Studio.

Na zakończenie Festiwalu, w sobotę, pojawi się również propozycja dla tych, którzy lubią uwieczniać swoje kulinarne arcydzieła: warsztaty fotografii kulinarnej oraz warsztaty z obróbki cyfrowej zdjęć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski