Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznanianka na piątym miejscu na Cukierniczych Mistrzostwach Świata

Elżbieta Podolska
Marlena Szymaś i jej konkursowy deser.
Marlena Szymaś i jej konkursowy deser.
Marlena Szymaś z Cukierni Kandulski zajęła piąte miejsce na I Cukierniczych Mistrzostwach Świata Kobiet, które odbyły się w Rimini.

Czytaj także:
Rogale świętomarcińskie tylko z certyfikatem [ZDJĘCIA]
Poznanianka weźmie udział w cukierniczych mistrzostwach [ZDJĘCIA]

Zawodniczkę szkoliło przed tym wyjazdem dwóch mistrzów: Bogdan Tomczyk, światowej sławy ekspert w pracy w karmelu oraz Francois Galtier, zdobywca brązowego medalu na Cukierniczym Pucharze Świata w Lionie.

Zawodniczki musiały przygotować prace pt. "Świat kobiety". W ciągu dwóch dni trzeba było wykonać artystyczną pracę w 70 procentach złożoną z cukru, a w 30 z masy cukrowej, trzy identyczne torty czekoladowe, 16 identycznych deserów innowacyjnych na talerzu, a także 10 identycznych deserów w pucharkach. To było nie lada wyzwanie.

Poznanianka przygotowała m.in. torcik, który w połowie będzie składał się z musu na czekoladzie, a w drugiej połowie z musów owocowych na bazie czarnego bzu, czarnej porzeczki i malin. Natomiast deser miał aż 8 warstw o różnym kolorze, strukturze i oczywiście smaku.

Generalna klasyfikacja: Włochy, Francja, USA, Japonia, Polska, Tajwan, Korea Południowa, Niemcy, Brazylia, Meksyk.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected].

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski