W skład każdej ekipy wchodzi kobieta-cukiernik oraz menadżer będący jednocześnie członkiem jury. Pani Marlenie towarzyszyć będzie mistrz Bogdan Tomczyk.Organizatorzy narzucili temat prac. Będzie to "Świat kobiety" i powinien zostać odzwierciedlony w dekoracji artystycznej z karmelu i masy cukrowej i pozostać w harmonii z tortem deserowym, deserem na talerzu i w pucharku.
CZYTAJ TEŻ:
KONIN: POWSTANIE NAJWIĘKSZY NA ŚWIECIE TORT W KSZTAŁCIE BOISKA DO KOSZYKÓWKI
- Trenujemy po 12 godzin na dobę, żeby jak najlepiej przygotować się do mistrzostw - zdradza Marlena Szymaś. - Pomagają mi Bogdan Tomczyk , światowej sławy ekspert w pracy w karmelu oraz Francois Galtier, zdobywca brązowego medalu na Cukierniczym Pucharze Świata w Lionie, dzięki któremu desery będą miały niepowtarzalny smak.
W ciągu dwóch dni mają do przygotowania artystyczną pracę w 70 procentach złożoną z cukru, a w 30 z pasy cukrowej, trzy identyczne torty czekoladowe, 16 identycznych deserów innowacyjnych na talerzu, a także 10 identycznych deserów w pucharkach. W pierwszym dniu na przygotowanie tortów jest 8 godzin, w drugim desery w pucharkach muszą zostać podane w ciągu 30 minut.
Niektóre półprodukty, jak biszkopty, dekoracje mogą przygotować w dniu poprzedzającym konkurs. Dodatkową trudnością jest fakt, że do ostatniej chwili nieznany jest kształt pucharka do deserów. Mani Marlena zaproponowała torcik, który w połowie będzie składał się z musu na czekoladzie, a w drugiej połowie z musów owocowych na bazie czarnego bzu, czarnej porzeczki i malin. Natomiast deser będzie miał aż 8 warstw o różnym kolorze, strukturze i oczywiście smaku.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?