18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznanianka weźmie udział w cukierniczych mistrzostwach [ZDJĘCIA]

Elżbieta Podolska
Marlena Szymaś z jednym ze swoich dzieł
Marlena Szymaś z jednym ze swoich dzieł Grzegorz Dembiński
Po raz pierwszy w historii w tym roku organizowane są Cukiernicze Mistrzostwa Świata Kobiet "Cukiernicza królowa", które odbędą się w dniach 21-22 stycznia w Rimini we Włoszech. Polskę reprezentować będzie Marlena Szymaś, mistrzyni świata z 2000 roku, na co dzień pracująca w Cukierni Kandulski. Będzie konkurować z przedstawicielkami dziewięciu drużyn narodowych m.in. Tajwanu, Meksyku, Brazylii, Włoch, Japonii, Francji, USA.

W skład każdej ekipy wchodzi kobieta-cukiernik oraz menadżer będący jednocześnie członkiem jury. Pani Marlenie towarzyszyć będzie mistrz Bogdan Tomczyk.Organizatorzy narzucili temat prac. Będzie to "Świat kobiety" i powinien zostać odzwierciedlony w dekoracji artystycznej z karmelu i masy cukrowej i pozostać w harmonii z tortem deserowym, deserem na talerzu i w pucharku.

CZYTAJ TEŻ:
KONIN: POWSTANIE NAJWIĘKSZY NA ŚWIECIE TORT W KSZTAŁCIE BOISKA DO KOSZYKÓWKI

- Trenujemy po 12 godzin na dobę, żeby jak najlepiej przygotować się do mistrzostw - zdradza Marlena Szymaś. - Pomagają mi Bogdan Tomczyk , światowej sławy ekspert w pracy w karmelu oraz Francois Galtier, zdobywca brązowego medalu na Cukierniczym Pucharze Świata w Lionie, dzięki któremu desery będą miały niepowtarzalny smak.

W ciągu dwóch dni mają do przygotowania artystyczną pracę w 70 procentach złożoną z cukru, a w 30 z pasy cukrowej, trzy identyczne torty czekoladowe, 16 identycznych deserów innowacyjnych na talerzu, a także 10 identycznych deserów w pucharkach. W pierwszym dniu na przygotowanie tortów jest 8 godzin, w drugim desery w pucharkach muszą zostać podane w ciągu 30 minut.

Niektóre półprodukty, jak biszkopty, dekoracje mogą przygotować w dniu poprzedzającym konkurs. Dodatkową trudnością jest fakt, że do ostatniej chwili nieznany jest kształt pucharka do deserów. Mani Marlena zaproponowała torcik, który w połowie będzie składał się z musu na czekoladzie, a w drugiej połowie z musów owocowych na bazie czarnego bzu, czarnej porzeczki i malin. Natomiast deser będzie miał aż 8 warstw o różnym kolorze, strukturze i oczywiście smaku.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski