Święty Marcin znany ze swej dobroci wywarł duże wrażenie na jednym z poznańskich piekarzy. Chcąc iść za jego przykładem, piekarz w nocy przygotował słodycz na kształt końskiej podkowy, którą 11 listopada, w imieniny Marcina, częstował ubogich mieszkańców miasta. Tak narodziła się legenda o wypieku rogali świętomarcińskich.
Rogal świętomarciński to coś więcej niż nadzienie z białego maku, ciasto półfrancuskie i słodka pomada z posypką z orzechów. To też nie tylko symbol Poznania, ale piękna tradycja, która jest wciąż kultywowana na ziemiach wielkopolskich. Co roku bowiem w ślad za pierwszym piekarzem rogali Józefem Melzerem poznańscy cukiernicy wychodzą na ulicę Poznania, by częstować przechodniów słodkim wypiekiem, symbolem naszego miasta. Tak było i w tym roku.
Zobacz zdjęcia:
Pretekstem do rozdawania pysznych symboli dnia Świętego Marcina była uroczystość wręczenia cukiernikom potwierdzenia certyfikatów poświadczających, że wypiekane przez nich rogale spełniają wszystkie wymogi w zakresie składu i jakości. Które cukiernie mogą pochwalić się tym potwierdzeniem? Sprawdź w galerii:
Rogale świętomarcińskie - zobacz wideo:
POLECAMY:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?