Zupy pełne zalet
Gotowane w zupach warzywa to źródło świetnie przyswajalnych przez organizm substancji odżywczych.
- Zupy skomponowane na bazie wywarów jarzynowych, z dużą ilością warzyw i zieleniny to źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu równowagi kwasowo–zasadowej. Często osoby, których organizm jest zakwaszony odczuwają wieczne zmęczenie, ospałość, bóle głowy – mówi Magda Szymańska, specjalista dietetyk.
Niewiele osób wie, że jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Posiłek w tej postaci syci, dostarcza potrzebnych minerałów, ale zawiera przy tym niewiele kalorii. Charakter płynny zup pomaga dostarczyć dwa litry wody – ilość, której dziennie potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.
Wychłodzony organizm to wiecznie głodny człowiek. A stąd prosta droga do spożywania nadmiernej ilości kalorii i tycia.
Szczególnie ważne w chłodne dni
Zdrowa dieta w okresie jesienno-zimowym jest bardzo istotna ze względu na otaczającą nas aurę. Krótkie dni, wiatr, deszcz, zmienna temperatura, a co za tym idzie przegrzanie lub zmarznięcie mogą istotnie wpłynąć na osłabienie organizmu i naszą odporność. To właśnie z tych powodów jesień jest dla wielu z nas porą przeziębień, grypy i infekcji.
Nie doceniamy wpływu diety na stan naszego organizmu. Częstym błędem, który popełniamy, jest brak ciepłych posiłków w naszym codziennym jadłospisie – skutki tego można wyjątkowo odczuć w czasie zimniejszej pogody.
– Wychłodzony organizm to wiecznie głodny człowiek. A stąd prosta droga do spożywania nadmiernej ilości kalorii i tycia. Jedzenie zup przygotowanych na wywarach warzywnych, z dużą ilością jarzyn, z dodatkiem rozgrzewających przypraw (kurkuma, ziele angielskie, gałka muszkatołowa) to solidna porcja ciepła, a niewielka dawka kalorii. Jeżeli dodamy, że takie dania są źródłem cennych witamin i mikroelementów, mamy świetne zabezpieczenie przed infekcjami wirusowymi – radzi Magda Szymańska.
Talerz gorącego wywaru w chłodny dzień to najlepszy sposób na rozgrzanie. Dodatkowo, zestaw warzyw, a szczególnie cebula i czosnek, przygotowuje nasz układ odpornościowy do walki z wirusami.
Zupa w pół godziny
Często błędnie wydaje się nam, że przygotowanie zupy jest czasochłonne – nic bardziej mylnego. Zrobienie jej zazwyczaj ogranicza się do przygotowania (obrania, pokrojenia) składników i zalania ich wodą. Podczas gotowania my możemy zająć się przyrządzaniem drugiego dania lub po prostu odpoczynkiem.
Oto nasze propozycje, na pyszne jesienne zupy:
ZUPA FASOLOWA
Składniki:
- 250 g białej fasoli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- por
- seler
- 1 cebula
- 3 średnie ziemniaki
- 200 g wędzonych żeberek, kiełbasy lub boczku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki
- sól
- pieprz
- majeranek
- natka pietruszki, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do rana. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, około 1,5 litra. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu. Po około 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę. Pora dodajemy w kawałku, a obraną cebulę w całości. Gotujemy dalej.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy je w oddzielnym garnku. Gdy są już prawie dobre, odcedzamy je i dodajemy do zupy. Jeśli trzeba dolewamy do zupy wody, aby nie była za gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy do zupy, mięso oczywiście.
Z masła i mąki robimy zasmażkę i łączymy z zupą, opcjonalnie. Można zupę zrobić bez zasmażki, mniej kalorii. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.
ZUPA PIECZARKOWA
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 250 ml śmietany lub mleka
- olej
- sól
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć i pokroić w paski. Wrzucić do garnka razem z pokrojonym czosnkiem cebulą, porem oraz odrobiną masła. Zagotować ciągle mieszając. Następnie wlać bulion, przykryć i gotować przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz mleko lub śmietanę 30%, zamieszać i wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać jajko oraz ziemniaki pure lub 2-3 łyżki mąki i znów zamieszać.
ZUPA GULASZOWA
Składniki:
- 500 g wołowiny bez kości
- 300 g ziemniaków
- 1,5 litra bulionu
- 3 łyżki oleju
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 2 papryki czerwone
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- mielona ostra papryka - do smaku
- pół łyżeczki kminku
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso. Kiedy mięso się zarumieni podlewamy je odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Po czym dolewamy tyle bulionu, aby cała zawartość garnka była nim przykryta i dusimy około 45 minut.
Gdy mięso lekko zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i sól. Po 15 minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki. Dolewamy bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy zupę do smaku pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, w razie potrzeby solimy.
ZUPA CEBULOWA
Składniki:
- udko kurczaka
- 4-5 dużych cebul
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- tymianek suszony lub świeży
- sól
- pieprz
- grzanki i mozarella dla dekoracji
Sposób przygotowania:
Gotujemy udko kurczaka. Cebule kroimy na pół, a następnie kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek. Gdy cebula nieco zmięknie, dodajemy mąkę i czekamy aż wszystko nabierze delikatnie złotego koloru. Następnie dodajemy przesmażoną cebulę do wywaru i całość gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zupę podajemy na talerzach, a obok w małych miseczkach możemy postawić tartą mozarellę i grzanki. Można też dodatkowo posypać potrawę świeżym tymiankiem.
KREM BROKUŁOWY
Składniki:
- świeży brokuł
- 1 cebula
- 1l bulionu (użyłam kostki)
- 3 ząbki czosnku
- 100 gramów serka topionego śmietankowego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- śmietana, bazylia oraz grzanki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Brokuły, wraz z cebulą i czosnkiem podsmażamy na patelni. Po upływie 5-7 minut wzucamy podsmażone do gotującego bulionu. Kiedy brokuły będą miękkie, dodajemy serek. Gotujemy do momentu, aż serek się rozpuści. Następnie miksujemy. Przed podaniem, zupę posypujemy grzankami, dekorujemy śmietaną i listkami bazylii.
ZUPA JARZYNOWA Z FASOLĄ
Składniki:
- 400 gramów łopatki wieprzowej
- 200 gramów fasoli białej
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula czerwona
- sól
- pieprz
- szczypta papryki ostrej
Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. Mięso myjemy osuszamy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą, gotujemy. Marchew obieramy i dodajemy do mięsa. Namoczoną fasolę wrzucamy do wywaru, gotujemy 40 minut. Ziemniaki obieramy, łodygi selera myjemy i oczyszczamy z włókien, kroimy w grube plastry. Razem z ziemniakami dodajemy do zupy. Gotujemy około 15 minut. Na koniec dodajemy krojone pomidory. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Po czym dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem, papryką oraz ewentualnie świeżymi ziołami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?