Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prawdziwa uczta dla miłośników regionalnego jedzenia na MTP

AB
Targi Smaki Regionów potrwają do wtorku, 27 września. Wstęp na targi jest wolny
Targi Smaki Regionów potrwają do wtorku, 27 września. Wstęp na targi jest wolny Grzegorz Dembiński
Już dwa dni Międzynarodowe Targi Poznańskie wypełniają zapachy smakołyków z 16 województw naszego kraju. Jeszcze dziś i jutro w pawilonach 1 i 2 rozsmakować się można w miodach, sokach naturalnych świeżo wyciskanych, wędlinach, serach, chlebach na naturalnych zakwasach i nie tylko.

Ponad 200 wystawców z całego kraju zapraszają na liczne degustacje oraz pokazy kulinarne. To też świetna okazja poznać osobiście producentów ulubionych produktów.

Nie zabrakło też atrakcji dla najmłodszych. W specjalnych strefach dzieci mogą wziąć udział w grach i zabawach edukacyjnych dotyczących rolnictwa i produktów regionalnych i tradycyjnych. W minipiekarni najmłodsi mogą poznawać tajniki zawodu piekarza. W ramach programu Polskie Smaki – Owoce i Warzywa dzieci mają możliwość dowiedzieć się, dlaczego warto jeść owoce i warzywa oraz mogą też przygotować z nich nawet proste potrawy.

Kliknij na zdjęcie i obejrzyj galerię zdjęć z targów Samki Regionów:

OBEJRZYJ ZDJĘCIA

Targi Smaki Regionów to również wyróżnienia dla producentów wyrobów tradycyjnych i regionalnych. Konkurs Medal Targów Smaki Regionów od lat pozwala identyfikować wyjątkowe produkty stanowiące dziedzictwo kulinarne regionów. W tym roku do konkursu zgłoszono ich aż 80. Medale dostało tylko 20 z nich. Sześć Złotych Medali Targów Smaki Regionów zostaną w Wielkopolsce.

Oto lista Złotych Medali Targów Smaki Regionu:

  • Tatrzańsko- Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” – Pieczona jagnięcina podhalańska
  • Fungopol Sp. J. Cis- Bankiewicz, Skórczewski - Syrop z kwiatów bzu czarnego
  • Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-Barć 1954”- Miód leśny z Biernatki
  • Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców - Twaróg śmietankowy
  • Pstrąg Ojcowski- Pstrąg Ojcowski potokowy
  • Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. J. Dąbrowskiego w Kruszewni- Kiełbasa Wiejska Kruszewska
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top- Tomyśl- Wielkopolski ser smażony i Wielkopolski ser smażony z kminkiem
  • Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski - Borówka z gruszką po pomorsku
  • PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer- Wino agrestowe
  • Semco SGNiP Krystyna Just- Olej ostropestowy
  • Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. - Nalewka z Tarniny
  • Browar Kormoran Sp. z o.o. - Porter Warmiński
  • Polder Sp. z o.o. – Kajmak czekoladowy
  • Zyta Górna - Konfitura z truskawki kaszubskiej
  • Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak S.J. - Wielkopolski ser smażony z kminkiem
  • Gospodarstwo Ekologiczne Krystyna i Andrzej Hapka - Dynia deserowa
  • Agro- Wit Agnieszka Malinowska - Staropolski farsz kapuściano-grzybowy z charsznickiej kapusty kwaszonej
  • Komers International Franciszek Mądry - Wódka Double White 40%
  • Folwark Wąsowo Piotr Wieła – Barszcz Wąsowski
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska – Twaróg Klinek Międzyborski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski