Prawdziwie magiczne święta razem z Krakusem

Materiał informacyjny
Prezenty, sprzątanie, dekoracje… Grudniowa lista rzeczy do zrobienia może być długa. Tym, których opanowała przedświąteczna gorączka, na ratunek przychodzi Krakus. Dzięki wysokiej jakości produktom, nie musimy martwić się już o to, co postawimy na wigilijnym stole. Możemy być pewni, że z Krakusem zawsze wszystko się uda. Zyskujemy tym sposobem nie tylko spokój, ale również czas dla bliskich.

Zwykle w Święta staramy się pamiętać o bardzo wielu sprawach i często bierzemy na swoje barki zbyt dużą odpowiedzialność. W rezultacie, zamiast cieszyć się świątecznymi chwilami z bliskimi, jesteśmy zestresowani i zmęczeni. Niepotrzebnie! Święta, które będą jednocześnie pyszne i rodzinne, są w zasięgu ręki każdego z nas. Wystarczy sięgnąć po produkty marki Krakus, który zadba o dobrą jakość i smak potraw, a nam pozwoli na chwilę wytchnienia.

Tradycja w nowoczesnym wydaniu

Są dania, bez których nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej: barszcz czerwony z ulubionymi dodatkami, zupa grzybowa czy karp. Jednak przygotowując je, nie musimy trzymać się tradycyjnego przepisu i wykonywać go krok po kroku. Miłą odmianą będą wariacje na temat dobrze znanych smaków, które przy okazji pozwolą nam zaoszczędzić czas. Dlaczego nie użyć ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami? Będzie to z pewnością miły dodatek do barszczu czerwonego stworzonego wraz z Krakusem. A ulubiona pieczona ryba będzie doskonale smakować z dodatkiem chrzanu Krakus. Natomiast ogórki kiszone od Krakusa to idealne rozwiązanie na warstwową sałatkę, np. z łososiem.

Czas z bliskimi

Święta to więcej niż tylko przygotowania i całe dnie w kuchni. To przede wszystkim idealna okazja, by pobyć trochę z bliskimi. Zamiast piec szóste ciasto, możemy wybrać się na rodzinny spacer w śniegu, ubrać z dziećmi choinkę albo w spokoju wypić kawę z dawno niewidzianą kuzynką. Właśnie temu służą kulinarne ułatwienia. Dzięki nim w ten wyjątkowy czas możemy skupić się na tym, co najważniejsze.

Oczywiście, warto przy tym wybierać produkty o sprawdzonej recepturze i dopracowanych kompozycjach smakowych. Tak, by w Święta dać sobie i bliskim wszystko, co najlepsze.

OTO PYSZNE I SZYBKIE PRZEPISY NA UDANE ŚWIĘTA Z KRAKUSEM

BARSZCZ ZE ŚLIMACZKAMI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

I NADZIENIEM GRZYBOWYM Z KAPUSTĄ (10-12 porcji)

Składniki:

Barszcz:

  • 1 i 1/2 koncentratu Barszcz Krakus
  • 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 1 duża cebula

Ślimaczki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • suszone grzyby z wywaru z barszczu
  • 2 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 150 g szpinaku baby (świeżego)
  • 1 łyżeczka kminku (całego)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Wykonanie:

1. Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka 1 litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku.
2. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
3. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
4. 1 opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
5. Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.

WARSTWOWA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM

I SEREM PLEŚNIOWYM (10 porcji)

Składniki:

  • 1 słoik ogórków kiszonych Krakus
  • 300 g łososia wędzonego (filet lub plastry)
  • 150 g sera pleśniowego typu blue, np. Lazur
  • 1 średnia sałata lodowa
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g kukurydzy z puszki/słoika
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Sałatę, paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, jogurt, starty czosnek, koper. Dopraw do smaku.
2. Na dno misy ułóż wymieszaną sałatę z 1/2 szczypiorku, paprykę i 2/3 sosu majonezowo-jogurtowego.
3. Następnie dodaj pokrojone jajka, kukurydzę, pokrojone według upodobań ogórki oraz resztę sosu. Na wierzch wyłóż pokrojoną rybę i pokruszony ser.
4. Sałatkę podawaj schłodzoną.

OPIS PRODUKTÓW:

Ogórki kiszone Krakus – są wyraziście kwaskowate. Zawdzięczają to kiszeniu jak domowym sposobem, z zastosowaniem tradycyjnej solanki. Ich unikalny smak podkreśla dodatek przypraw: czosnku w ząbkach, plasterków świeżego chrzanu oraz kopru w całych baldachach. Produkowane są tylko z wyselekcjonowanych odmian od sprawdzonych dostawców. Ogórki kiszone Krakus są idealnym dodatkiem do mięs i innych potraw kuchni polskiej, a także do sałatek i kanapek.

Koncentrat barszczu czerwonego Krakus – koncentrat barszczu czerwonego od Krakusa to podstawa przygotowania wyrazistej zupy. To wyrazisty i zdecydowany, lecz jednocześnie delikatny smak. Wszystko to dzięki wypracowywanej przez lata recepturze. Powstaje z zagęszczonego soku z buraków i nie zawiera konserwantów. Krakus jest gwarancją wybornej, prawdziwie świątecznej zupy, którą możesz przyprawić według swojego uznania. Wystarczy dodać wody i można ją podawać z ulubionymi dodatkami – uszkami czy pasztecikami.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3