Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Producenci parmezanu walczą o certyfikaty koszerności. 1,5 mln euro za dostosowanie produkcji [WIDEO]

x-news
Zdrowe i zadowolone krowy, najwyższe standardy higieny i czuwająca nad wszystkim kontrola. To tylko niektóre z czynników zapewniających wytwórni parmezanu certyfikat koszerności. Ta pieczątka otwiera drzwi do koszernego rynku wartego w samych Stanach Zjednoczonych 12,5 mld dolarów. Jednak uzyskanie pieczęci: "Produkt koszerny" wcale nie jest tanie. Starający się o certyfikat właściciel serowarni, Włoch Nicola Bertinelli, wydał 1,5 mln euro na dostosowanie linii produkcyjnej.

Musiał także zgodzić się na obecność żydowskiego inspektora żywności, który sprawdzał, czy proces zgodny jest z surowymi normami. - Dziś 58 proc. produktów spożywczych sprzedawanych w amerykańskich supermarketach to produkty koszerne. Pomyślcie tylko, co będzie działo się w Europie za kilka lat - przekonuje.

źródło: Bloomberg/x-news

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski