Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem - do przesłania Hipokratesa nawiązała dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska. Była ona jedną z prelegentek konferencji prasowej promującej program „Mamy kota na punkcie mleka”. Dlaczego warto pić mleko? Na to pytanie odpowiedziała też prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, telewizyjna Profesor Zdrówko ( program „Wiem, co jem"), gastrolog i dietetyczka.


Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

 

Naukowcy alarmują, że 80 proc. otyłości w wieku rozwojowym przeniesiona jest w dorosłość. Swoje robią brak wiedzy dotyczącej prawidłowego sposobu żywienia, złe wybory przy sklepowej półce, uleganie reklamom, ale też pośpiech i dietetyzm. 

 

Wśród naturalnych produktów, które trzeba spożywać, są mleko i jego przetwory. Co nam dają?  Jak można dowiedzieć się z kampanii „Mam kota na punkcie mleka",  mleko zawiera  białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne.

 

Krowie mleko ma średnio: 87,7% wody, 3,6% tłuszczu, 0,19% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 2,5% białka (kazeina), 0,83% białka-alfa S1 (kazeina), 0,6% białka serwatkowego, 0,3% beta-laktoglobuliny, 0,09% alfa-laktoglobuliny, 0,06% białka odpornościowego, 4,6% laktozy, 0,12% wapnia, 0,2% innych związków organicznych, 0,7% składników mineralnych. Składniki mleka to również: magnez, potas, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E. O

 

Podczas konferencji zorganizowanej w stolicy, dane dotyczące polskiego mleczarstwa przedstawiła Agnieszka Maliszewska.  Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka podkreśliła, że w zeszłym roku  produkcja mleka wzrosła o 0,8%. Przekroczyła ona 12,7  mld l (13,1 mld kg) wyłącznie pod wpływem wzrostu wydajności krów mlecznych o 3,7% do 5 890 kg, gdyż pogłowie krów mlecznych spadło.  

 

 Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizują Polska Izba Mleka oraz Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Finansuje go Fundusz Promocji Mleka.