Tegoroczna produkcja mięsa ma wynieść 320,7 mln ton. Przy takim wyniku, wzrosłaby o nieco ponad 1 mln ton. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas! Według prognoz, wzrośnie produkcja mięsa: drobiowego - o 1,1% do 116,2 mln ton) wołowego - o 0,8% do 68,4 mln ton) owczego- o 0,7% do 14,1 mln ton)

Przeczytaj również: Fakty i mity o mięsie drobiowym

 

Obniży się natomiast produkcja wieprzowiny (0,7% do 116,4 mln ton).

 

 

Według prognoz fachowców z FAO, w 2016 r.

do światowego handlu trafi łącznie 30,6 mln ton mięsa. Jak dowiadujemy się z ostatniego raportu: drób pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu (41,5%), wyprzedzając wołowinę (30,4%), wieprzowinę (24,5%) i mięso owcze (2,9%).

 

 

 Produkcja podskoczy w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, krajach Unii Europejskiej, Indiach oraz w Rosji. Spadnie - w Chinach, Australii oraz w RPA.

 

Źródło:  FAMMU/FAPA na podst.: FAO Food Outlook