Program Kresy czyli gotowanie na moście Jordana [ZDJĘCIA]

Anna Solak
Program Kresy na moście Jordana. Anna Solak
Korowaj, cepeliny, kibinaje i kakory. Brzmi obco? Kto nigdy wcześniej nie próbował kuchni litewskiej, mógł to zrobić dziś na Ostrowie Tumskim. Na moście Jordana wystartował PROGRAM: Kresy.

- Krowa litewska to ciasto z serem, stuliściany to dekoracyjne ciasta tradycyjne, a korowaj – ciasto drożdżowe z bakaliami – wyjaśniał Radosław Najman, kucharz restauracji Vine Bridge, będącej organizatorem wydarzenia. Każdy, dla kogo kuchnia litewska pozostawała dotąd tajemnicą mógł w sobotę na moście Jordana przekonać się, że jest tak samo smaczna jak przystępna.

Na stołach pyszniły się litewskie przysmaki, nie zabrakło też tych tradycyjnie polskich, jak kaszanka czy bigos.

– Idea opiera się na tworzeniu tak zwanej kuchni poszukującej, czyli mieszaniu starych i nowych przepisów – mówi Agnieszka Zając, organizator. – Ze względu na duże zainteresowanie postanowiliśmy umożliwić poznaniakom tak zwany „live cooking”, czyli pokazy gotowania na żywo – dodaje.

W sobotę odbyły się dwa warsztaty, w których chętni mogli nauczyć się lepić tradycyjne, wileńskie pierogi i bliny.

– Litwa to bogactwo smaków. Sama do dziś stosuję przepisy wyniesione z domu, choć staram się je udoskonalać – zdradza Zyta Krajevska, prowadząca warsztaty. W sobotnich zajęciach wzięło udział około 30. osób. – Na szczęście zauważam, że coraz więcej mężczyzn udziela się w kuchni – mówi Krajevska. – Jeden pan pomagał mi nawet dzisiaj kleić pierogi – dodaje.

Masz ciekawy przepis na danie, którym zajadałeś się jako dziecko? Ciekawą inicjatywą towarzyszącą jest projekt „Kuchnia odnaleziona”, który ma zbierać i archiwizować przepisy naszych mam i babć. Każdy, kto zechce podzielić się z innymi smakami wyniesionymi z domu, może to zrobić na stronie http://vinebridge.pl/-73.html. Wystarczy wypełnić specjalny formularz, do którego załącza się zdjęcie lub skan oryginalnego przepisu. – Zebrane receptury mamy zamiar pogrupować według różnych kategorii i wydać w formie publikacji – wyjaśnia Zając. - Chcemy, by każdy kto chce dzielić się swoją kuchnią i miłością do gotowania miał taką możliwość – tłumaczy.

Akcja była pierwszą odsłoną pomysłu. Na wiosnę planowana jest jego kolejna edycja pod hasłem PROGRAM: Wielkopolska. Tym razem organizatorzy planują pokazać wszystko to, co najlepsze w kuchni regionalnej, jaką znamy z dzieciństwa.

Najnowsze informacje o epidemii koronawirusa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3