Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Propozycja na obiad: pulpety i klopsiki

Anastazja Bezduszna
Brak pomysłu na danie lub chęć stworzenia czegoś innego? Mamy dla was kilka pysznych propozycji na obiad: pulpety i klopsiki.

Większości z nas się wydaje, że robienie pulpetów czy klopsów zajmuje dużo czasu. A tak naprawdę formowanie pulpetów może i trwa dłużej od wyrobienia mielonego kotleta, ale za to te mniejsze formy smażą się o wiele szybciej. Do tego lepiej smakują z dodatkiem sosów - od najprostszego pomidorowego czy pieczeniowego po beszamelowy.

Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 pomidory suszone z oleju
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz grubo zmielony
  • 100 g sera żółtego typu Gouda

Składniki na sos:

  • 2 marchewki
  • 1/4 selera, pół pora
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki wody
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz,
  • sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety. Łatwiej to zrobić przy pomocy łyżki, przy czym ręce najlepiej mieć mokre czy w oleju, by mięso się nie kleiło.

Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 8 minut.

Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił.

Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.

Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

Składniki:

  • 480 g mielonej cielęciny
  • 50 ml soku z cytryn
  • 4 g suszonego majeranku
  • 20 g tartego sera typu parmezan
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 10 g bułki tartej
  • 60 g mąki
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • 5 g oliwy z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE:
Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.

Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury (około 170 stopni ). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.

Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 3 słoiki tuńczyka
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 duże jajko
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie (małe)
  • olej ryżowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól himalajska, pieprz

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść oliwek zielonych bez pestek
  • olej ryżowy
  • bazylia świeża
  • sól himalajska
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ostudź. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem. Czosnek posiekaj. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko. Uformuj niewielkie kotleciki.

Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś około 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj pół łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski