ZOBACZ TEŻ: Szparagi zawijane w szynce
Te zielone to wcale nie żadna dziwna odmiana szparagów, tylko te, które rosły na słońcu (białe są ukryte w kopcach). Nie trzeba ich obierać. Mają nieco inny smak od tych białych i nie każdemu przypadają początkowo do smaku. Ale warto próbować, a można z nich zrobić prawdziwe cuda i to bardzo prosto i szybko.
Zielone szparagi z jajkiem na miękko
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- Jajka
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zielone szparagi myjemy dokładnie. Nie obieramy.
Odłamujemy końcówki. W tym miejscu, gdzie szparag się odłamie będzie miękki.
Gotujemy ok. 5 minut do miękkości.
Ugotowane jajka na miękko podajemy gorące.
Ucinamy czubki i maczamy szparagi w żółtku.
Smażone na maśle
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz mielony biały
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Nie obierać.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać je na rozgrzaną.
Smażyć aż będą rumiane z każdej strony. Na koniec można dodać masło. Poczekać aż nabierze orzechowej barwy.
Podawać jako dodatek do obiadu, albo samodzielną przekąskę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?