Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prosty przepis na zielone szparagi

Elżbieta Podolska
Elżbieta Podolska
Zdobywaj sobie coraz większe uznanie. Jeszcze kilka lat temu przede wszystkim jadaliśmy białe szparagi, teraz zaczynają nam też smakować te cieńsze, delikatniejsze - zielone.

ZOBACZ TEŻ: Szparagi zawijane w szynce

Te zielone to wcale nie żadna dziwna odmiana szparagów, tylko te, które rosły na słońcu (białe są ukryte w kopcach). Nie trzeba ich obierać. Mają nieco inny smak od tych białych i nie każdemu przypadają początkowo do smaku. Ale warto próbować, a można z nich zrobić prawdziwe cuda i to bardzo prosto i szybko.

Zielone szparagi z jajkiem na miękko

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Jajka
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi myjemy dokładnie. Nie obieramy.

Odłamujemy końcówki. W tym miejscu, gdzie szparag się odłamie będzie miękki.

Gotujemy ok. 5 minut do miękkości.

Ugotowane jajka na miękko podajemy gorące.

Ucinamy czubki i maczamy szparagi w żółtku.

Smażone na maśle

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony biały

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Nie obierać.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać je na rozgrzaną.

Smażyć aż będą rumiane z każdej strony. Na koniec można dodać masło. Poczekać aż nabierze orzechowej barwy.

Podawać jako dodatek do obiadu, albo samodzielną przekąskę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski