Składniki:
- świeży łosoś (płat)
- zielony pieprz w zalewie
- cukinia
- cebula
- bulionetka pieczeniowa
- śmietanka 30%
- kostka rosołowa
- miód
- oliwa
- pieprz czarny
- harissa
- musztarda
- cytryna
- zioła prowansalskie
- ząbek czosnku
- wino białe lub czerwone wytrawne
- natka pietruszki
- makaron wstążki
Sposób przygotowania:
Łososia oddzielamy od skóry, i kroimy w cienkie paski skrapiamy cytryną i oliwą z oliwek dodajemy odrobinę musztardy, sól i pieprz i odstawiamy na chwilę.
Cukinię - młodą!!! dzielimy na cieniutkie płaty te kroimy w zapałkę mieszamy z marynatą z rozgniecionej kostki rosołowej z oliwą czosnkiem odrobiną harissy i odrobiną miodu odstawiamy
Cebulkę pokrojoną drobno szklimy na oleju dodajemy łyżkę zielonego pieprzu łyżkę zalewy kilka ziaren czarnego pieprzu smażymy ok 20 minut podlewając winem aż pieprz zmięknie dodajemy sos z bulionetki redukujemy na małym ogniu podlewamy śmietanką ciągle mieszając, odstawiamy na chwilę.
Na osobnej patelni podsmażamy szybko cukinię z marynatą dodajemy łososia obsmażamy kilka sekund i dodajemy do gęstniejącego sosu ...przed podaniem dorzucamy garść posiekanej natki pietruszki i podajemy z makaronem wstążki.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?