18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przecier pomidorowy na pomidorówkę

ELKA
Na zimową zupę pomidorową... idealny! I swój, a więc z pewnych i pożądanych przez nas składników.

Składniki:
pomidory polne dobrze dojrzałe
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i solimy.
Wlewamy wody - potrzebujemy jej tyle, aby na początku gotowania pomidory miały się w czym gotować.
W trakcie puszczą sok i nie będzie już obaw, że się przypali. Gotujemy do czasu, aż pozwijane skórki odejdą od pomidorów.
Przecieramy prze sito (durszlak), najlepiej używając drewnianej kałki. Przetarte pomidory wracają do garnka. Ponownie zaczynamy je gotować.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Teraz w zależności do tego, czy chcemy mieć płynny, czy gęsty przecier, to gotujemy krócej lub dłużej. Na końcu dodajemy do smaku pieprzu. W tej wersji przecier ma pestki pomidorów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski