Składniki:
pomidory polne dobrze dojrzałe
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i solimy.
Wlewamy wody - potrzebujemy jej tyle, aby na początku gotowania pomidory miały się w czym gotować.
W trakcie puszczą sok i nie będzie już obaw, że się przypali. Gotujemy do czasu, aż pozwijane skórki odejdą od pomidorów.
Przecieramy prze sito (durszlak), najlepiej używając drewnianej kałki. Przetarte pomidory wracają do garnka. Ponownie zaczynamy je gotować.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Teraz w zależności do tego, czy chcemy mieć płynny, czy gęsty przecier, to gotujemy krócej lub dłużej. Na końcu dodajemy do smaku pieprzu. W tej wersji przecier ma pestki pomidorów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?