Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przecierka kartoflana, czyli jesienna zupa

Katarzyna Sklepik
Pożywna, jesienna zupa. Jeśli nie jedliście - spróbujcie koniecznie!

Składniki:
1 kg ziemniaków
marchew
pietruszka
cebula
pół pora
pół selera
łyżeczka masła
2 liście laurowe
szklanka śmietany
ziele angielskie
sól
pieprz

Przygotowanie:
Na początek obrać i opłukać warzywa, dorzucić do nich przyprawy i zagotować je w wodzie z łyżeczką masła.

Potem wybrać na sito ziemniaki i przetrzeć je na papkę.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Zalać papkę przecedzonym wywarem z warzyw i zabielić śmietaną. Gotować zupę do pierwszego bulgotania. Podać z chrupiącą bułką lub grzankami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski