Składniki:
1 kg ziemniaków
marchew
pietruszka
cebula
pół pora
pół selera
łyżeczka masła
2 liście laurowe
szklanka śmietany
ziele angielskie
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na początek obrać i opłukać warzywa, dorzucić do nich przyprawy i zagotować je w wodzie z łyżeczką masła.
Potem wybrać na sito ziemniaki i przetrzeć je na papkę.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Zalać papkę przecedzonym wywarem z warzyw i zabielić śmietaną. Gotować zupę do pierwszego bulgotania. Podać z chrupiącą bułką lub grzankami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?