Przecierka kartoflana, czyli jesienna zupa

Katarzyna Sklepik
Udostępnij:
Pożywna, jesienna zupa. Jeśli nie jedliście - spróbujcie koniecznie!

Składniki:
1 kg ziemniaków
marchew
pietruszka
cebula
pół pora
pół selera
łyżeczka masła
2 liście laurowe
szklanka śmietany
ziele angielskie
sól
pieprz

Przygotowanie:
Na początek obrać i opłukać warzywa, dorzucić do nich przyprawy i zagotować je w wodzie z łyżeczką masła.

Potem wybrać na sito ziemniaki i przetrzeć je na papkę.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Zalać papkę przecedzonym wywarem z warzyw i zabielić śmietaną. Gotować zupę do pierwszego bulgotania. Podać z chrupiącą bułką lub grzankami.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie