Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przegrzebki z żurawiną

ELKA
Cranberry Marketing Committee
Odrobina weekendowego szaleństwa. Nietypowy przepis na małże św. Jakuba, czyli przegrzebki. Nie każdy je lubi, ale coraz więcej jest w Polsce fanów takiego jedzenia.

ZOBACZ TEŻ: Królik w kapuście

Małże św. Jakuba w sosie żurawinowo-limonkowym

Składniki:

  • 1 limonka
  • 200 ml bulionu z homara
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 6 łodyg tymianku
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz
  • 20 g orzechów włoskich
  • 30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 12 małży św. Jakuba
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżka stołowa masła
  • Świeży tymianek do dekoracji

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:

Limonkę opłukać. Zetrzeć skórkę za pomocą skrobaczki do skórki cytrynowej (lub za pomocą tarki), wycisnąć sok.

Gotować bulion ze skórką z limonki, ziarnami gorczycy i tymiankiem przez 5 minut.

Odcedzić bulion, wlać ponownie do garnka i dodać sok z limonki.

Dosypać mąkę kukurydzianą i gotować przez 1 minutę mieszając.

Dodać kwaśną śmietanę i podgrzać.

Doprawić solą i pieprzem.

Orzechy pokruszyć i podsmażyć bez oleju w małym rondlu. Dodać orzechy i cranberries do sosu.

Małże św. Jakuba opłukać i osuszyć.

Rozgrzać w rondlu olej i masło.

Smażyć małże z dwóch stron przez ok. 2 minuty.

Ułożyć na talerzu małże z sosem i udekorować tymiankiem.

Podawać z ryżem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski