ZOBACZ TEŻ: Królik w kapuście
Małże św. Jakuba w sosie żurawinowo-limonkowym
Składniki:
- 1 limonka
- 200 ml bulionu z homara
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy
- 6 łodyg tymianku
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
- 100 g kwaśnej śmietany
- Sól, pieprz
- 20 g orzechów włoskich
- 30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
- 12 małży św. Jakuba
- 1 łyżka stołowa oleju
- 1 łyżka stołowa masła
- Świeży tymianek do dekoracji
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Limonkę opłukać. Zetrzeć skórkę za pomocą skrobaczki do skórki cytrynowej (lub za pomocą tarki), wycisnąć sok.
Gotować bulion ze skórką z limonki, ziarnami gorczycy i tymiankiem przez 5 minut.
Odcedzić bulion, wlać ponownie do garnka i dodać sok z limonki.
Dosypać mąkę kukurydzianą i gotować przez 1 minutę mieszając.
Dodać kwaśną śmietanę i podgrzać.
Doprawić solą i pieprzem.
Orzechy pokruszyć i podsmażyć bez oleju w małym rondlu. Dodać orzechy i cranberries do sosu.
Małże św. Jakuba opłukać i osuszyć.
Rozgrzać w rondlu olej i masło.
Smażyć małże z dwóch stron przez ok. 2 minuty.
Ułożyć na talerzu małże z sosem i udekorować tymiankiem.
Podawać z ryżem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?