Przekąski do grilla w pięć minut

AB
Wszyscy zutęsknieniem czekamy nawspólne pikniki naświeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. To właśnie podczas nadchodzącego długiego weekendu majowego wielu z nas rozpocznie sezon grillowy. Poza królującymi kiełbasami i marynowanymi karkówkami przygotujmy szybkie dodatki i przekąski. I wcale nie musi być to sałatka z pomidora i zielonego ogórka.

Kanapki z jajkiem przepiórczym „Kokoszki”

Składniki:

  • ciemna bagietka
  • 10 g margaryny czy masła
  • kiełki rzodkiewki
  • 3 jajka przepiórcze,
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:
Pokrój bagietkę na kromki i posmaruj margaryną. Ugotuj przepiórcze jaja na twardo. Ułóż na kromkach kiełki rzodkiewki. Na kiełkach rzodkiewki połóż obrane połówki jajek i udekoruj kanapki pastą łososiową.

Pity z kurczakiem i sałatką ze śliwki

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka mirtu cytrynowego,
  • sok z połowy cytryny

Sałata:

  • 120g śliwek kalifornijskich pół jabłka
  • czubata łyżeczka sambal olek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • rukola
  • garść świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, papryką i mirtem cytrynowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Śliwki kroimy bardzo drobno, podobnie jabłko. Szczypiorek i miętę szatkujemy i dodajemy do jabłek, całość dokładnie mieszamy z majonezem i sambalem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Na rozgrzanego grilla układamy tackę z filetami z kurczaka. Smażymy bez użycia oleju, często obracając ok. 5-6 minut, aż w środku przestaną być surowe. Ściągamy je z grilla, odkładamy na 5 minut i kroimy w cienkie plastry. Pity przekrawamy na pół i wypełniamy listkami rukoli, sałatką ze śliwek kalifornijskich i kurczakiem. Najsmaczniejsze są jak trochę postoją z wilgotnym farszem i zmiękną.

Kanapki z orzechami

Składniki:

  • 4 kromki chleba pumpernikiel
  • 80 g margaryny lub masła
  • 80 g twarożku
  • 2 łyżki orzechów
  • 6 rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Twarożek połącz ze startą rzodkiewką oraz pokruszonymi orzechami. Pumpernikiel pokrój na trójkąciki i posmaruj margaryną. Nałóż twarożek na kromki. Szczypiorek posiekaj i posyp nim kanapki. Gotowe kanapki posyp świeżo mielonym pieprzem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie