Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski kibica: Piłkarskie emocje w chrupiącej oprawie

Anastazja Bezduszna
Możemy nie należeć do grona oddanych miłośników futbolu, jednak podczas takich wydarzeń jak Euro, piłkarska atmosfera udziela się każdemu. Zewsząd słyszymy transmisje z murawy, a na balkonach widnieją flagi narodowe. Sport to przecież przede wszystkim ogromne emocje, a na te trudno być obojętnym. Stanowi to też świetną okazję do spotkań towarzyskich – nic nie jednoczy tak, jak wspólne kibicowanie! Jak je sobie umilić? Mamy przepisy na zdrowe przekąski kibica!

Przekąski kibica:Coś smacznego na ząb

Przekąski to ten dodatek, bez którego trudno obejść się podczas oglądania telewizji, a co dopiero w przypadku Euro! Za najpopularniejsze uchodzą chipsy, paluszki, czy też orzeszki. Rozgrywki najlepszych europejskich drużyn to jednak wyjątkowe wydarzenie, które wymaga nie lada oprawy – również tej kulinarnej! Idealna przegryzka musi być mała, krucha i wydawać charakterystyczny chrupiący dźwięk przy gryzieniu. Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella, podpowiada jak przełamać przekąskową monotonię na czas europejskich rozgrywek.

Wypiek na medal

Smacznym i niezwykle szybkim do przyrządzenia dodatkiem umilającym piłkarskie emocje będą samodzielnie przygotowane krakersy. Ich wypiek zajmuje jedynie 15 minut, zatem wyjdą gotowe nawet, jeżeli zabierzesz się za przygotowywanie ciasta tuż przed meczem. Warto pamiętać, że smak i chrupkość naszych krakersów zależy także od jakości składników, a przede wszystkim odpowiedniej mąki, jaką wykorzystujemy do przygotowania tego typu przekąsek. Dodaj do całości swoje ulubione przyprawy i gotowe! Piotr Ceranowicz w tym przypadku wybrał sól morską i kminek, szczegóły serwujemy poniżej.

Poniżej są przepisy na przekąski kibica:

Domowe krakersy kminkowe

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g mąki ( np. Puszysta Krupczatka)
  • 140 g masła
  • Łyżeczka cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • Kminek
  • Sól gruboziarnista do posypania

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem kminku i soli, łączymy ze sobą i energicznie wyrabiamy formując ciasto. Rozwałkowujemy je i kroimy na kwadraty. Całość przekładamy na blachę, posypujemy solą i kminkiem, lekko wciskamy przyprawy w ciasto. Dzięki specjalnemu procesowi suszenia ziaren użytych do produkcji mąki, krakersy będą wyjątkowo kruche i chrupiące. Przekąski pieczemy przez ok 10 – 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Zdrowe przekąski

Mistrzostwa Europy w piłce nożnej i olimpiada w Rio de Janeiro to nie lada okazje do przeżywania wielkich sportowych emocji. Kibicowaniu, zwłaszcza przed telewizorem, towarzyszą pewne zwyczaje, jak np. podjadanie przekąsek, które zazwyczaj nie należą do najzdrowszych. Jak ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami?

Zamiast chipsów

Nawyk podjadania podczas oglądania zawodów czy meczów związany jest m.in. z przeżywanymi emocjami.
– Chrupanie przekąsek może nam pomóc w rozładowaniu napięcia i stresu, dlatego nie musimy z nich zupełnie rezygnować. Wystarczy, że zamiast paczki chipsów przygotujemy np. pokrojone na małe kawałeczki warzywa – marchewkę, seler naciowy, paprykę, rzodkiewkę – radzi Natalia Jurek, dietetyk z Naturhouse.
Dla urozmaicenia smaku, możemy przyrządzić dip z jogurtu naturalnego i ziół. – Uważajmy na niektóre owoce i bakalie. Transmisje zawodów są zazwyczaj w późniejszych porach, dlatego powinniśmy unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym: bananów, ananasów z puszki, rodzynek. Wybierzmy lepiej czereśnie, wiśnie, truskawki, chipsy z jabłek, suszone figi, pestki dyni lub ziarna słonecznika. Możemy także zrobić kolorowe szaszłyki z warzyw i owoców – podpowiada dietetyk.

Zamiast pizzy

Oglądanie zawodów sportowych często łączymy ze spotkaniami w gronie znajomych. W takich okolicznościach zazwyczaj sięgamy nie tylko po przekąski, ale także po większe dania, które można zjeść nie odrywając się od oglądania – i nie, to nie musi być pizza. Ciekawym pomysłem, mogą być np. kuleczki z kurczaka podawane z chlebem lub twarogowe racuchy.

Kulki z kurczaka

Kurczaka pokrój na kawałki (150 g ugotowanego fileta), jedną cebulę i cztery suszone pomidory drobno posiekaj, orzeszki włoskie upraż na suchej patelni (uważając, by się nie przypaliły). Kurczaka, cebulkę, pomidory, orzechy i 250 g serka twarogowego przełóż do jednego naczynia, dopraw solą, pieprzem i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Formułuj kulki, a następnie obtocz je w ulubionych dodatkach, np. sezamie. Można podawać z pieczywem razowym.

Racuszki twarogowe

250 gram twarogu rozgnieć widelcem, dodaj jajko, łyżeczkę miodu, 50 ml mleka, szczyptę sody oczyszczonej, 1/4 szklanki mąki żytniej i kroplę aromatu waniliowego. Wszystko wymieszaj. Smaż placuszki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią. Podawaj z jogurtem lub świeżymi owocami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski