Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przełomowe badania. Brak glutenu kiedy nie szkodzi, może zaszkodzić

TVN24/x-news
123rf
Najnowsze badania przedstawione przez Columbia University Medical Center i Harvard Medical School wykazały, że brak glutenu w momencie, kiedy nam nie szkodzi, może zaszkodzić.

- To spowodowało przełom w myśleniu ludzi, którzy stosują dietę bezglutenową, nie chorując na choroby - powiedziała prof. Bożena Cukrowska z Centrum Zdrowia Dziecka. Co daje nam gluten i dlaczego powinniśmy uwzględniać go w naszej diecie? - Gluten zawarty jest w zbożach, między innymi w pieczywie gruboziarnistym, które jest źródłem błonnika i witaminy B. Sam gluten jako substancja to białko, które jest ważne przy prawidłowym wzroście - dodała specjalistka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przełomowe badania. Brak glutenu kiedy nie szkodzi, może zaszkodzić - Nowiny

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski