Przepis: Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie - jak go zrobić?
Składniki:
Zakwas:
buraki, woda, czosnek, chleb razowy
TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych
Przygotowanie:
Przygotować duży kamionkowy garnek albo szklany słój i tyle buraków, żeby wypełniły garnek albo słój całkowicie. Surowe buraki obrać ze skórki i pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do kamiennego garnka. Dodać piętki prawdziwego razowego chleba, najlepiej pieczonego bez ulepszaczy.
Nadaje się do tego celu zwykły chleb razowy sprzedawany bez opakowania, który można dostać w niektórych piekarniach. Wybrać tylko piętki i skórki, bez miękkiego miąższu. Dodać czosnek. Zalać przegotowaną, ciepłą wodą, przycisnąć talerzem i górę garnka albo słoja owinąć papierem pergaminowym z dziurkami. Papier chroni zakwas przed nieproszonymi gośćmi.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Po mniej więcej tygodniu zajrzeć do środka. Kiedy zakwas ma wyraźny kwaśny zapach - jest gotowy. Przelać zakwas do butelek. Wstawić do lodówki.
Składniki:
Barszcz
seler,
pietruszka,
marchew,
2 niewielkie pory,
1 cebula,
4 cienko pokrojone w plastry buraczki,
10 ziarenek pieprzu,
2 ziarnka ziela angielskiego,
liść laurowy,
10 dag suszonych grzybków (najlepiej prawdziwków)
Przygotowanie:
Jarzyny ugotować wraz buraczkami, ziarnkami pieprzu, ziela angielskiego i listkiem laurowym. W osobnym garnku gotować umyte wcześniej grzybki.
Gdy grzyby będą miękkie, oba wywary, jarzynowy i grzybowy przelewamy przez sito i łączymy. Dodać odpowiednią ilość zakwasu buraczanego - na 1 i1/2 litra wywaru - 1.2 l zakwasu. Barszcz podgrzewać do momentu wrzenia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?