Gotuj z Głosem Wielkopolski – nowy program kulinarny
W nowym programie kulinarnym Głosu Wielkopolskiego zobaczymy szefów kuchni z wielkopolskich restauracji. W każdym z odcinków zobaczymy innego gościa w roli eksperta. Specjaliści na łamach programu będą dzielić się tajnikami sztuki kulinarnej. W „Kuchni Szefa” sprawdzimy, w jaki sposób przygotowywane są różnorodne dania, które są podawane w lokalnych restauracjach. Nowy program kulinarny Głosu Wielkopolskiego w swoim pierwszym odcinku zabierze nas w daleką podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni.
W premierowym odcinku możemy zobaczyć Mateusza Myśluka – szefa kuchni restauracji Drzewo Wiśni, położonej w samym centrum starego Poznańskiego rynku. Jest to wyjątkowe miejsce, gdzie na talerzu znajdujemy typową dla Japonii perfekcję i staranność. Restauracja doskonale oddaje klimat Kraju Kwitnącej Wiśni. Wysokiej jakości, specjalnie wyselekcjonowane składniki podawane są w otoczeniu przemyślanego wnętrza restauracji, nawiązującego do stolicy tego intrygującego kraju.

Sekret autorskiego ramenu w Drzewie Wiśni
Mateusz Myśluk szef kuchni restauracji Drzewo Wiśni w premierowym odcinku przedstawia przepis na jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni japońskiej. Mamy okazję przekonać się, jak wygląda skomplikowany proces przygotowywania zupy ramen. Prezentowane danie jest nieodłącznym elementem kuchni japońskiej, które przybyło do niej w XIX wieku z Chin. Ramen podawany jest w wielu restauracjach i można je zamówić w każdym zakątku Japonii, a za sprawą ogromnej popularności tego dania podawany jest tam w wielu różnych odsłonach.
Oglądając prezentowany w odcinku proces tworzenia ramenu, od pierwszych minut możemy zauważyć, że za sukcesem tej restauracji stoją wysokiej jakości składniki, wyjątkowa staranność i perfekcyjne przygotowanie dań. Wykonanie dania zgodnie z przedstawionym przepisem, zajmuje około 48h. W odcinku Kuchni Szefa można sprawdzić wykorzystywane w przepisie składniki.

Mateusz Myśluk w odcinku prezentuje autorski przepis wykorzystywany w poznańskiej restauracji. Jeśli jesteście ciekawi smaku tej jedynej w swoim rodzaju receptury, to zachęcamy do osobistej degustacji restauracji Drzewo Wiśni.
Zróżnicowane dania w menu
Samodzielne przygotowanie słynnej, aromatycznej zupy ramen może sprawić nieco kłopotu. Dlatego warto osobiście sprawdzić fenomen tego dania w Drzewie Wiśni. W menu restauracji znajdziemy nie tylko doskonale wszystkim znane sushi czy prezentowany ramen, ale wiele wyśmienitych dań m.in.: comber jagnięcy podawany na puree z bakłażana, żeberka podawane z sosem teriyaki, bułeczki bao z wieprzowiną.

Powiew tokijskiej nocy w centrum Poznania
Drzewo Wiśni to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Wielkopolski. Oprócz znakomitych dań serwowanych na miejscu, warto zwrócić uwagę na niebagatelny wystrój restauracji. Już na pierwszy rzut oka widać w nim inspiracje tokijskimi nocami, które po zmroku wciąż tętnią życiem. Przestrzeń zaprojektowano tak, aby połączyć to, co w Tokio jest wyjątkowo ważne: nowoczesność i technologię z tradycyjnymi akcentami. Restauracja na zewnątrz sprawia wrażenie mocno osadzonego w tradycyjnej Japonii, jednak wewnątrz znajdziemy wiele nowoczesnych rozwiązań. Jednym z nich są wywieszone duże wyświetlacze, tuż obok stolików dla gości restauracji.

Decydując się na wizytę w restauracji we wtorkowy wieczór, mamy okazję poznać doskonale przyrządzone dania w akompaniamencie muzyki granej na żywo. Rezerwacji stolika można dokonać przez stronę internetową restauracji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?