Składniki:
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jajek,
- olejek migdałowy,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jaj powoli dodajemy olej i olejek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia należy wymieszać i przesiać przez sito do ubitych jajek. Na koniec dodajemy łyżkę octu. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
Wstawiamy do garnka wypełnionego w 1/3 wodą. Babkę gotujemy w ten sposób na małym ogniu przez 70 minut. Formę z ugotowaną babką wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy polewą czekoladową.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Grodziska Wielkopolskiego i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?