Swoim przepisem na wielkanocną babę, która zawsze wychodzi podzieliły się gospodynie z koła gospodyń wiejskich z Morakowa.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny Kasia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki wrocławskiej,
  • 1 szklanka kartoflanki,
  • 6 całych jaj,
  • 1 mały proszek do pieczenia,
  • olejek cytrynowy.

Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku i wymieszane mąki z proszkiem. Na koniec dodać olejek. Do przygotowanej i wysmarowanej formy wyłożyć większą część ciasta. Do reszty ciasta dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta białego.

Zamknąć formę i wstawić do gotującej się wody (należy uważać aby woda nie nalała się do środka formy), gotować na wolnym ogniu 1 godz. i 15 min.. Po wyjęciu formy z garnka , babkę wyłożyć na talerz do wystygnięcia i posmarować polewą czekoladową.

Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Wągrowca i powiatu wągrowieckiego szukaj zawsze na stronie www.wagrowiec.naszemiasto.pl