Przepis na babkę gotowaną według gospodyń z KGW Morakowo

    Przepis na babkę gotowaną według gospodyń z KGW Morakowo

    RED

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Przepis na babkę gotowaną według gospodyń z KGW Morakowo

    Przepis na babkę gotowaną według gospodyń z KGW Morakowo ©archiwum

    Swoim przepisem na wielkanocną babę, która zawsze wychodzi podzieliły się gospodynie z koła gospodyń wiejskich z Morakowa.
    Przepis na babkę gotowaną według gospodyń z KGW Morakowo

    Przepis na babkę gotowaną według gospodyń z KGW Morakowo ©archiwum

    Składniki:
    • 1 kostka margaryny Kasia,
    • 1 szklanka cukru,
    • 1 szklanka mąki wrocławskiej,
    • 1 szklanka kartoflanki,
    • 6 całych jaj,
    • 1 mały proszek do pieczenia,
    • olejek cytrynowy.
    Sposób przygotowania:
    Margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku i wymieszane mąki z proszkiem. Na koniec dodać olejek. Do przygotowanej i wysmarowanej formy wyłożyć większą część ciasta. Do reszty ciasta dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta białego.

    Zamknąć formę i wstawić do gotującej się wody (należy uważać aby woda nie nalała się do środka formy), gotować na wolnym ogniu 1 godz. i 15 min.. Po wyjęciu formy z garnka , babkę wyłożyć na talerz do wystygnięcia i posmarować polewą czekoladową.

    Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut

    Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

    Aktualnych informacji z Wągrowca i powiatu wągrowieckiego szukaj zawsze na stronie www.wagrowiec.naszemiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Wideo