Składniki:
- 1 kostka margaryny Kasia,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki wrocławskiej,
- 1 szklanka kartoflanki,
- 6 całych jaj,
- 1 mały proszek do pieczenia,
- olejek cytrynowy.
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku i wymieszane mąki z proszkiem. Na koniec dodać olejek. Do przygotowanej i wysmarowanej formy wyłożyć większą część ciasta. Do reszty ciasta dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta białego.
Zamknąć formę i wstawić do gotującej się wody (należy uważać aby woda nie nalała się do środka formy), gotować na wolnym ogniu 1 godz. i 15 min.. Po wyjęciu formy z garnka , babkę wyłożyć na talerz do wystygnięcia i posmarować polewą czekoladową.
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Wągrowca i powiatu wągrowieckiego szukaj zawsze na stronie www.wagrowiec.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?