Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g mąki,
- 200 g masła,
- 180 g brązowego cukru,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka gorzkiego kakao,
- 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 25 g likieru amaretto.
Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek; białka ubić oddzielnie, a żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do utartych żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę; całość zmiksować.
Następnie do masy delikatnie i powoli dodawać ubite białka. Na końcu wlać likier i wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciepłą babkę można posypać brązowym cukrem lub wystudzić i ozdobić według uznania (na zdjęciu widoczna jest dekoracja z zajączków, wyciętych foremką z masy cukrowej).
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Chodzieży i powiatu chodzieskiego szukaj zawsze na stronie www.chodziez.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?