Składniki:
- 250 g marchewki (ok. 3 średnich)
- 260 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 6 jajek
- 200 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku
- 1 cukier wanilinowy
Sposób przygotowania:
Marchewki należy obrać i zetrzeć na małych oczkach. Jajka i cukier ubijamy. Następnie dodajemy olej, starte marchewki oraz cukier wanilinowy. Delikatnie mieszamy i powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Foremkę należy natłuścić i wlać powstałą masę. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez około 40 minut. Babkę po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?